Панирани охлюви на шишче

ЗорицаЗорица
Гуру
960
269
3157
5
19/07/2017
"Ако не сте приготвяли охлюви на шишче, бързо се захващайте, защото е страхотна вкусотия "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 242
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • охлюви - 350 г предварително почистени и сварени
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • чесън - 1 скилидка
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • за панировката
  • яйца - 2 бр.
  • бира - 50 мл.
  • лют червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • HOSSO - за пържене
  • сол - на вкус
  • брашно - за овалване и за панировката
  • за гарниране
  • лимони - 1 бр.
  • магданоз - няколко стръкчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително почистените и сварени охлюви измийте и прехвърлете в купичка. Залейте ги със сока на половин лимон, черен пипер, сол и наситнената скилидка чесън. Оставете ги така 30 минути минимум.

През това време си направете сместа за панировката: Разбийте в купа яйцата с бирата, добавете сол, черен и червен лют пипер и достатъчно количество сол.

Прибавяйте постепенно брашно, докато сместа получи гъстотата на боза. Целта е панировката да бъде с отчетлив пикантен вкус, така че я опитайте и добавете при необходимост още сол или подправки.

Охлювите оваляйте първо в брашно, след това ги нанижете на дървени клечки или шишчета. Включете котлона и сложете тигана с олиото да загрее хубаво.

С лъжица поливаме готовите шишчета с панировката, докато покрие навсякъде. Леко отцедете и прехвърлете в тигана със загрятото олио. Пържи се до зачервяване и обръщат и от двете страни.

Сервирайте топлите шишчета върху лимонови шайби и добавете листенца магданоз. Аз използвах високи чаши за мелба, като на дъното на всяка поставих половин лимон, върху който забодох шишчетата. Идеално мезе за бира, вино и ракия!

Добър апетит и наздраве!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар