Начин на приготвяне
За тези, които си ловят сами охлювите след дъжд, а не ги купуват сварени и замразени:
Живите охлюви се слагат в дълбока тенджера и се затварят с капака, а върху него се слага нещо тежко, за да не го надигне бъдещата вечеря и да избяга. Така охлювите се оставят 24 часа да се изчистят от това, което са изяли.
След това се извеждат от тенджерата и един по един се измиват със студена вода и се слагат в нов съд, в който ще се варят.
Заливат се с леко подсолена вода и се слагат на котлона отново със затиснат капак. Щом се свалят, се извеждат от водата и се оставят да изстинат.
В това време в купа се разбиват яйцата с малко черен пипер. В чиния се смесват царевичното и бялото брашно. Към тях се добавя и чесънът на прах и лютият червен пипер. Магданоза стриваме с ръцете на много ситно и го слагаме в същата чиния. Разбъркваме хубаво да се размесят всички подправки и вкусовете им.
Във втора чиния слагаме галетата с малко сол и черен пипер, като отново ги развиваме хубаво. За още по пикантен ефект може и в галетата да се сложи малко лют червен пипер.
Щом изстинат охлювите, им се махат черупките.
Слагаме олио да загрее в тиган. Изчистените охлюви овалваме в брашняната смес, след това ги потапяме в разбитите яйца и накрая отново ги овалваме, но тази път в галетата.
Един по един ги слагаме да се пържат в загрятата мазнина за не повече от минута до минута и половина. Щом са готови, ги изваждаме и слагаме върху кухненска хартия да се изцедят от мазнината.
Накрая отново ги поръсваме съвсем леко с черен пипер. Сервираме охлювите в лимон и в компанията на ледено студена бира.