Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Бирени мезета»Люти панирани охлюви

Люти панирани охлюви

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
2282k3416
Люти панирани охлюви
Снимка: Биляна Владова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Ако обичате охлюви, пригответе ги по тази рецепта и поднесе в компанията на студена бира"

Необходими Продукти

  • охлюви
  • яйца - 2 - 3 бр.
  • царевично брашно - 2 с.л.
  • бяло брашно - 3 с.л.
  • галета - 4 с.л.
  • чесън - 1 к.л. на прах
  • магданоз - 2 ч.л. сушен
  • лют червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези, които си ловят сами охлювите след дъжд, а не ги купуват сварени и замразени:

Живите охлюви се слагат в дълбока тенджера и се затварят с капака, а върху него се слага нещо тежко, за да не го надигне бъдещата вечеря и да избяга. Така охлювите се оставят 24 часа да се изчистят от това, което са изяли.

След това се извеждат от тенджерата и един по един се измиват със студена вода и се слагат в нов съд, в който ще се варят.

Заливат се с леко подсолена вода и се слагат на котлона отново със затиснат капак. Щом се свалят, се извеждат от водата и се оставят да изстинат.

В това време в купа се разбиват яйцата с малко черен пипер. В чиния се смесват царевичното и бялото брашно. Към тях се добавя и чесънът на прах и лютият червен пипер. Магданоза стриваме с ръцете на много ситно и го слагаме в същата чиния. Разбъркваме хубаво да се размесят всички подправки и вкусовете им.

Във втора чиния слагаме галетата с малко сол и черен пипер, като отново ги развиваме хубаво. За още по пикантен ефект може и в галетата да се сложи малко лют червен пипер.

Щом изстинат охлювите, им се махат черупките.

Слагаме олио да загрее в тиган. Изчистените охлюви овалваме в брашняната смес, след това ги потапяме в разбитите яйца и накрая отново ги овалваме, но тази път в галетата.

Един по един ги слагаме да се пържат в загрятата мазнина за не повече от минута до минута и половина. Щом са готови, ги изваждаме и слагаме върху кухненска хартия да се изцедят от мазнината.

Накрая отново ги поръсваме съвсем леко с черен пипер. Сервираме охлювите в лимон и в компанията на ледено студена бира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: