Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Яхния»Бобена гозба с домашен суджук в глинен съд

Бобена гозба с домашен суджук в глинен съд

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5274k1k2k5
Бобена гозба с домашен суджук в глинен съд
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
28/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
10
"Боб със суджук? И зиме, и лете можем да го хапваме ден през ден"

Необходими Продукти

  • боб - 1 кг шарен
  • лук - 2 големи глави
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • олио - 100 мл
  • чубрица - щипка
  • джоджен - щипка
  • сол - на вкус
  • брашно - 1 с.л.
  • суджук - 400 - 500 г домашен (изсушен)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измивам боба и го слагам в тенджера с вода да кипне.

През това време в глинен съд с капак, който да може да влезе във фурна, слагам нарязани на кубчета кромид лук, моркови, прясна чушка, олио, домашен червен пипер, чубрица, джоджен.

Суджука намокрям с топла вода, за да мога да го обеля по-лесно. Нарязвам на едри парчета и слагам в глиненото гърне.

Отцеждам боба с гевгир, изплаквам го и го прибавям в гърнето. Наливам вода два пръста над боба. Поставям капака.

Слагам съда в студена фурна и включвам на 250 градуса за 1 час. Намалявам на средна температура и оставям да се готви около 2 часа.

Разбивам малко брашно със студена вода и изсипвам с непрекъснато бъркане в боба. Ако е нужно доливам още вода. Посолявам и отново връщам във фурната за около 10 минути - не повече.

Оставям ястието да се доготви на изгасена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: