Начин на приготвяне
Почистете калмарите от вътрешностите в тубичката и изрежете очичките от главите с пипалцата. Не ги белете от външната тънка ципа.
Накълцайте лука на много ситно, а чесъна и джинджифила на тънки кръгчета.
Сгорещете зехтина на среден огън и запържете първо лука за няколко минути, после добавете чесъна, джинджифила и главите на калмарите.
Гответе за кратко докато започнат да добиват лек загар и налейте последователно първо соевия сос и после бирата. Оставете да се редуцира течността наполовина и отстранете от огъня.
В отделен тиган напръскайте малко зехтин и на силен огън запечете телата на калмарите от двете страни за кратко. Минута и половина от всяка страна.
Подредете в чиния и залейте със соса.
Резултатът е много интересен - морски вкус с ориенталски нотки.
Калмарите с джинджифил, бира и соев сос са готови.
Коментари
Става и за миди.