Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля леко, добавя се 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята, която е натрошена на ситно.
Бърка се периодично, за да не остане неразтворени мая и брашно.
Изчаква се маята да се активира и да започне да шупва.
Бърка се с дървена лъжица.
На две яйца се отделят жълтъците от белтъците, като белтъците с останалите яйца се разбират на пяна с телена бъркалка.
Прибавя се захарта и бъркането продължава до полуразтапянето на захарта. Прибавят се олиото, което е леко затоплено, на тънка струя при продължително бъркане.
Прибавя се ванилията и се разбърква много добре.
Брашното се пресява в тавата за месене. Прибавя се солта и се разбърква. В средата се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая и яйчената смес.
Замесва се средно меко тесто. Оставя се да си почине 10 мин, след което се премесва. Това се повтаря 1.30 часа, след което тестото се оставя 30 мин да втаса.
Тестото се разделя на четири равни части. От всяка част се оформят три фитила, които се разточват на тънка кора, която се навива отново на фитил.
От всеки три фитила се сплитат 4 бр. козунака, които се слагат в съда за печене върху хартия. Оставя се да втаса 30 мин, след което се намазват с жълтък и се посипват със захар.
Печете козунака на конци по стара българска рецепта се 30 мин в предварително загрята фурна на 170 градуса.
Рецептата за вкусен козунак е изпълнена!
Вижте също как се сплита козунак и разберете с какви ядки можете да поръсите готовия козунак.
Коментари
Първо маята, заедно със захарта се заливат с топло мляко /маята предварително е леко натрошена/. поръсва се с брашно и се завива със стреч фолио или кърпа за да шупне. Преди да изсипете шупналата смес леко я разбърквате с ръка /ако има малки бучици да се разтворят/.
Второ козунак на конци с олио не става. Трябва пакетче масло 250 гр, което се разделя на 2 части и се добавя към тестото при първото и второто месене.
Трето - тестото за козунак на конци е лепкаво , а не меко /не правите пица/. При месенето ръцете може да се намазнят с олио, за да не лепне много. Освен това при месенето тестото се разтяга .
Преди сплитането вкуса може да се подобри като върху частите за сплитане се добавят стафиди, шоколад или локум според вкуса Ви.
Четвърто - преди да се намажат с яйце , поръсят със захар и сложат във фурната да се пекат се оставят да втасат за трети път.
Хубавия козунак иска време и търпение.