Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Домашна лютеница по лозенски

Домашна лютеница по лозенски

НН
Новак
32956
Домашна лютеница по лозенски1 / 2
12/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
210 мин.
Порции
10
"И малко сиренце... нищо повече не ви е нужно"

Необходими Продукти

  • домати - 3 кг (може да са нарязани на кубчета или да се смелят)
  • чушки - 2.5 кг червени (опечени, обелени, да са нарязани на по - дребно, или да се смелят)
  • За марината
  • оцет - 2 ч.ч.
  • олио - 1. 5 ч.ч.
  • захар - 1. 5 ч.ч.
  • сол - 2 с.л.
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • магданоз - 1 връзка (нарязан на ситно)
  • люти чушки - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме доматите да заврят на бавен огън (по възможност на селска печка), докато не се сгъстят достатъчно. Добавяме нарязаните или смлените червени чушки.

Щом видим, че сместа е достатъчно сгъстена, махаме от печката и в друг съд добавяме продуктите за маринатата.

Маринатата седи на котлона, докато не започне за ври (няма последователност на слагане на продуктите). Тук по желание може да се добавят и люти чушки (ако искаме лютеницата да стане апетитка).

След като маринатата заври я изсипваме в съда с доматите и чушките. Слагаме отново на печката и варим, докато не се сгъсти достатъчно, като бъркаме непрекъснато, за да не загори, около 2 часа.

Разпределяме в бурканчета и стерилизираме лютеницата за 3 минути. От 1 доза излизат около 10 малки бурканчета.

Домашната лютеница по лозенски е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Татяна  Ангелова
Татяна Ангелова
лютеницата я правя от години е много сполучлива.
29.08.2017 14:02
1
1
Покажи всички подкоментари