Начин на приготвяне
Слагаме доматите да заврят на бавен огън (по възможност на селска печка), докато не се сгъстят достатъчно. Добавяме нарязаните или смлените червени чушки.
Щом видим, че сместа е достатъчно сгъстена, махаме от печката и в друг съд добавяме продуктите за маринатата.
Маринатата седи на котлона, докато не започне за ври (няма последователност на слагане на продуктите). Тук по желание може да се добавят и люти чушки (ако искаме лютеницата да стане апетитка).
След като маринатата заври я изсипваме в съда с доматите и чушките. Слагаме отново на печката и варим, докато не се сгъсти достатъчно, като бъркаме непрекъснато, за да не загори, около 2 часа.
Разпределяме в бурканчета и стерилизираме лютеницата за 3 минути. От 1 доза излизат около 10 малки бурканчета.
Домашната лютеница по лозенски е готова.
Коментари