Начин на приготвяне
Обелете патладжаните, нарежете ги на кубчета, посолете ги и ги оставете да се отцедят.
Междувременно нарежете останалите продукти на едри парчета, като може да посолите леко доматите и да ги оставите на наклонена повърхност, за да отделят част от излишната вода.
Сложете всички продукти (без чесъна и магданоза) в голяма и дълбока тава, поръсете със солта, захарта, оцета, виното и олиото и ги разбъркайте добре.
Покрийте с алуминиево фолио, но не плътно и печете на максимални градуси, докато се изпари водата и зеленчуците останат само на мазнина.
Отстранете фолиото и добавете нарязания на филийки чесън.
Печете лютеницата още около 10 минути. Поръсете с магданоз и пасирайте.
Разпределете в бурканчета, затворете плътно и варете 15-20 минути.
Бързата домашна лютеница е готова.
В сезона на лютеницата опитайте и другите ни изпитани рецепти за домашна лютеница като нашата лютеница на фурна или тази едросмляна лютеница.