Начин на приготвяне
Необходима е форма с ринг с диаметър 20 см, покрита с хартия.
Започва се с приготвянето на плодовете, за да има време да се охладят напълно. В тенджерка се поставят плодовете със захарта, лимоновия сок и се слагат на умерен котлон. Разбъркват се непрекъснато за около 15 минути. Времето се брои, след като започне да къкрят.
Сосът трябва да се сгъсти и да оставя следа по дъното на тенджерката. Сваля се от котлона и се поставя в цедка, за да се отстранят семенцата от плодовете. Трябва да останат точно една шепа семена.
Желатинът се накисва в студена вода и се оставя да набъбне за около 10 минути. След това се поставя на много слаб котлон да се втечни, след което се изсипва в плодовия сос. Разбърква се и се оставя настрана.
Във формата, покрита с хартия, се нареждат по дъното бишкоти, около 4-6 бр., като се запълват и празните места. Отстрани се подреждат изправени бишкоти, да запълнят цялата форма.
Поставя се шоколадът в купа на водна баня да се разтопи. Желатинът се поставя във вода да набъбне за около 10 минути, след което на много слаб котлон се втечнява и се изсипва при шоколада. Разбърква се.
В купа се смесват маскарпонето с пудрата захар, разбърква се. Сметаната се разбива с миксер до сняг. Към маскарпонето лъжица по лъжица се прибавя разбитата сметана. Получава се хубав пухкав крем. Тази смес се дали на две части.
Едната част се смесва с шоколада и се изсипва на дъното на формата. Добавят се две-три шепи пресни плодове, по желание, като леко с ръка се притискат. Оставя се в хладилник за около 20-30 минути.
Другата част от маскарпонето се смесва с плодовия сос. Разбърква се с шпатула. Получава се приятен пухкав червен крем, който се изсипва върху охладения шоколадов пласт. Заглажда се леко с шпатула. Оставя се в хладилник за най-малко 6 часа или 1 нощ.
Когато е напълно охладена шарлотата, както е все още с формата ѝ се връзва панделка, отстранява се ринга и се посипва с пресни плодове по желание. Поръсва се леко с пудра захар.
Малиново кули
Плодовете със захарта и лимоновия сок се пасират. Сместа се поставя в цедка, за да се отстранят семките. Получава се плътен малинов сос, който се съхранява в хладилник.
Бишкотената торта се нарязва на тортени парчета и се залива по желание с малиново кули.
Шарлотата с горски плодове и малиново кули е готова.
Източник: Home Cooking
Забележка: Разкошна Шарлота. Свежа, ухаеща на горски плодове. Трудно се нарязва на парчета, затова всеки път ножа, с който ще се реже, трябва да се потопява в гореща вода, подсушава се и се ползва.
Рецептата е лесна, не е трудна, само описанието, което съм дала, е в повече. Заслужава си да се опита и е много ефектна, когато се постави в средата на масата при сервиране. Красива е.
Коментари