Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Соленки»Турски пухкави соленки

Турски пухкави соленки

Турски пухкави соленки
Снимка: Eлза
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
30
"Толкова са пухкави и мекички тези соленки, че не отговаряме колко такива могат да се изядат наведнъж"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 25 г прясна
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 125 г разтопено
  • олио - 250 мл
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 600 г
  • сирене - окоро 150 г
  • сусам - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипете топлото мляко, захарта, натрошената мая и две с.л.от брашното. С шпатула разбъркайте леко, покрийте и оставете за 10 минути.

Изсипете сместа в купата на робота и добате солта и двете яйца без единия жълтък. С шпатула разбъркайте за кратко.

Разтопете маслото и го смесете с олиото. На тънка струя го прибавете към сместа и пуснете бъркалките за тесто. Започнете постепенно да добавяте от брашното. Щом получите меко и нелепнещо тесто го извадете.

Разрежете тестото на 30 топчици. Всяка топчица сложете на дланта си и я сплескайте. Поставете малко натрошено сирене и затворете.

Застелете тава с хартия и наредете соленките на разстояние и с ръбчето на долу. Ако е нужно използвайте две тави.

Разбийте отделения жълтък с две с.л.вода, намажете соленките и ги поръсете със сусам.

Печете в загрята фурна на 190 градуса около 15 минути.

Източник: Рени

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Толкова много мазнина,май нещо е сгрешено? Поне пишете правилно рецептата...Дайте точната рецепта!
14.02.2022 23:20
Angelina Vasileva
Angelina Vasileva
Нещо втасването ми се губи. Трябва ли да се остави тестото да втаса?
28.11.2021 14:06
Таня Арабаджийска
Таня Арабаджийска
И без сусам станаха страхотни.
27.05.2020 17:26
Eлза
Eлза
Много са хубави, но толкова много мазнина не ни подейства добре на стомаха. Правих ги но със суха мая.
12.10.2017 14:23
3
2