Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Сметанова торта с шоколадов крем и малини

Сметанова торта с шоколадов крем и малини

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6167842
Сметанова торта с шоколадов крем и малини
Снимка: Паулина Стоянова
1 / 4
07/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
250 мин.
Порции
16
"Много лека и ужасно вкусна торта, която ви подаряваме от сърце"

Необходими Продукти

  • За един блат
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • За крема
  • малини - 200 - 300 г
  • сметана - 750 мл
  • шоколад - 200 г
  • За сиропа
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • За украса
  • сметана - 750 мл
  • малини - около 100 г
  • шоколадово мече - 1 бр.
  • шоколадови пръчици - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази торта са необходими 3 блата!

В дълбока купа разбираме яйцата със захарта до пухкава смес. Пресяваме брашното с бакпулвера и добавяме заедно с ванилията към яйчената смес. Разбъркваме много внимателно и след това пускаме миксера.

Бъркаме до хомогенна смес, като по време на бъркането добавяме млякото на няколко порции. След като сме готови изсипваме сместа в предварително намазнена и набрашнена тавичка с правоъгълна форма и размери 40/25см.

Слагаме блата да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. Проверяваме с клечка за зъби, дали се е опекъл. Ако полепва по клечката, значи му трябва още. След като е готов блата, го оставяме да изстине и го вадим от тавичката. Същата процедура я правим още два пъти, тъй като ни трябват 3 блата.

Докато изстинат блатовете си правим крема. В купа разбираме сметаната и добавяме шоколада. Трябва много хубаво да се разбърка. Ще се получи пухкав шоколадов крем. Съхраняваме го в хладилник докато си направим сиропа.

След като сме готови с трите блата и крема си правим сиропа. Сиропът се прави на принципа 1:1- вода:захар. Слагаме водата със захарта на котлона и бъркаме, докато се разтвори и стане гъст сироп.

Аз реших да сложа тортата в поднос, тъй като е доста голяма. Слагате единия блат и го сиропирате със сироп. Гледате да си разпределите сиропа за трите блата. Намазвате отгоре с крема, като него гледате да си разпределите за два блата. Отгоре слагате обилно малини, тях си ги разделяте на две равни части.

Похлупвате с втория блат. Сиропирате, намазвате с крем и поръсвате с малини. Третият блат го слагате и сиропирате.

Разбивате сметана и я слагате в шприц, аз ползвах еднократна торбичка с пластмасови накрайници. С помощта на шприца и правоъгълен накрайник обилно сложих сметана от всички страни на тортата и отгоре, след което със сладкарска шпатула добре измазах тортата.

Смених накрайника и направих вълнички от четирите страни. Със същият накрайник написах 28. Сложих накрайник за розички и направих по всяка дължина. Сложих на всички ъгли по една розичка и след това по дължината и ширината, а върху тях малинки.

Сложих в средата шоколадовото мече, направих около него розички с шприца и върху малинки. И за завършек поръсих с шоколадови пръчици между надписа. Тази торта е много лека и ужасно вкусна. Стигна за 16 човека, като парчетата, които се рязаха, бяха правоъгълни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: