Ликьор от мента - ментовка
Liker od menteМятный ликер
gotvach.bg»Рецепти»Алкохол»Ликьор»Ликьор от мента - ментовка

Ликьор от мента - ментовка

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k5k1
Ликьор от мента - ментовка
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
12/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
11
"Пригответе го и ни кажете Наздраве"

Необходими Продукти

  • мента - голям букет
  • захар - 1500 г
  • вода - 4 литра /филтрирана или минерална/
  • ракия - 2 литра
  • сладкарска боя - зелена за цвят
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подчертано сладкият и освежаващ аромат на ментата определя вкуса на тази тонизираща напитка. Ментата се бере по време на цъфтежа. Тогава нейните етерични масла с главна съставна част като ментола са най-силни.

Използвам цялата надземна част на растението. Количеството на букета е голямо, едва го обгръщам с ръце.

Наливам студена вода в дълбок съд и потапям ментата неколкократно, без да я кисна. Сменям няколко води. С кухненска ножица нарязвам стеблата, заедно с листата и цвета през 3-4 см. /приблизително/.

Това количество заливам с вода, покривайки зелената част. Оставям на хладно за 24 часа, като през това време притисквам с ръце нарязаната билка, за да се освободят ароматите.

На следващия ден прецеждам течността през тензух, като добре истисквам всяка част от билката. Изливам отварата в подходящ съд и я слагам на среден огън, докато се редуцира наполовина и остане 2 литра.

Към нея добавям захарта, /около 1500 г/ и разбърквам, за да се разтопи. Количеството на захарта е според вашия вкус, ако предпочитате ликьорът да е по-сладък, можете да прибавите 2 кг. След като се охлади добавяме ракията.

За приготвянето на ментовката използвайте ракия, която е без плодов специфичен аромат и наситен вкус, защото е неподходяща за смесване с ментоловите аромати.

Насипете ментовката в стъклени бутилки и добавете зелена сладкарска боя, за да я оцветите. От мен наздраве и бъдете здрави!

Ментата трябва да присъства във всеки двор, защото тя намира приложение при различни чревни проблеми и при хроничен колит. Тази билка успокоява съпътстващите колита симптоми, които варират от запек до чревно разстройство, често съпроводени с болезнени спазми и неприятно подуване на стомаха.

От нея приготвям ароматен сироп и изсушавам листата и цветове за чай през студените зимни сутрини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: