Начин на приготвяне
Сварете картофите в подсолена вода и още топли ги намачкайте заедно със солта, черния пипер и олиото. Оставете да изстинат и чукнете при тях яйцето. Прибавете на части и брашното, като замесите средно меко тесто.
В купа намачкайте краве сиренето и го смесете с рикотата.
Взимайте топчици от тестото, сплесквайте с длани и в средата поставяйте от сирената, след което затваряйте внимателно и оформяйте топче. За да не ви лепне, ръсвайте брашно от време на време.
Оформените кнедли пуснете в съд с вряща подсолена вода на силен огън. Щом изплуват на повърхността, намалете огъня и оставете да покъкрят още 2 минути. Извадете и оставете да се отцедят и охладят малко.
В тиганче с малко олио запечете грис за кратко до много лек златист загар. Бъркайте го през цялото време, защото лесно би загорял отдолу, а е важно да бъде равномерно запечен. Разстелете го върху алуминиево фолио и овалвайте обилно с него всяко топче.
Пригответе соса, като накълцате на ситно лука, целината и моркова и ги запържите в зехтина. Гответе ги около 8 минути на среден огън, а през това време обелете и нарежете доматите на дребно и ги прибавете към другите зеленчуци. След няколко минути сложете доматения концентрат и подправете със сол и сухите подправки. Гответе 10 минути на бавен огън под капак.
По желание пасирайте.
Отстранете от огъня и завършете соса поръсвайки го с прясно накълцания магданоз.
Сервирайте кнедлите полети със вкусната Неаполитана.
Да ви е сладко!