Начин на приготвяне
Почистените ябълки нарежете на кубчета. Залейте ги със смес от лимонов сок и вода, колкото да се покрият и ги оставете за около 15-20 минути да се киснат.
Разбийте маслото с 3/4 от захарта на пухкав крем и добавете един по един жълтъците при непрекъснато бъркане.
Отделно разбийте белтъците на сняг и ги объркайте внимателно към жълтъчната смес. Добавете постепенно пресятото брашно с бакпулвера и с леки движение смесете - тестото трябва да стане въздушно и пухкаво.
Отцедете много добре ябълките, след което ги объркайте с останалата захар, канелата и малко галета, която да попие излишната течност, ако има такава.
Намазнете форма за печене и я поръсете леко с брашно и кристална захар. Сипете ябълките в тавата и залейте с кексовата смес.
Сложете ябълковия сладкиш да се изпече за загряна на 190 °C фурна за около 50 минути или до готовност.
По желание може да поднесете ябълков сладкиш с бити белтъци поръсен с пудра захар.