Начин на приготвяне
Бройлерите се колят, попарват във гореща вода до 60 градуса, да не смъкне кожата им, и се почистват от перушината. Почистват се от вътрешностите и се пърлят с горелка.
Измиват се добре и нарязваме на едри парчета. Оставя се месото за 1 час във студена вода, докато побелее, после се отцеждат много добре.
В голяма тенджера се загрява олиото на огнището с дърва и сипваме пилешкото месо на три-четири пъти да се запържи от всички страни. Бърка се с дървена лопатка, а месото се изважда с решетъчна лъжица в съд с капак.
След всяка порция запържено месо поръсваме със сол и разбъркваме месото.
Нарежда се в сухи буркани, като се притиска, сипва се по малко от мазнината и затваряме с капачка.
Бурканите се варят за 1 час и 40 минути след завирането. Оставят се в горещата вода, докато се охладят. На другия ден бурканите се подсушават с кърпа и нареждат на рафта за зимата.
Излизат точно 10 буркана.
Пилешкото месо в буркани за зимата е готово.
Виж също как се вари месото в буркани, колко месо се събира в един буркан или прочети тези правила за консервиране на месо в буркани.
Коментари