Начин на приготвяне
Замесваме тестото, като първо пресяваме брашното в купа. Правим дупка в него и сипваме яйцата, зехтина, солта и захарта.
С ръка започваме да разбъркваме, за да се смесят съставките. Омесваме тестото и го покриваме с кърпа за 30 минути.
За плънката сипваме всички съставки в блендер и смиламе до получаване на еднородна гъста смес.
След като тестото е престояло, го разточваме на тънка кора. Изрязваме кръгчета с помощта на чаша за вода. В средата на всяко кръгче поставяме по малко от плънката (около 1 к.л.).
Намазваме крайчетата с разбито яйце. Прехлупваме всяко кръгче на полумесец и с пръсти притискаме крайчетата, за да слепнат.
Внимателно навиваме всеки полумесец около пръста си, като двата края намазваме с яйце и ги слепваме. Оформяме слепените тортелини като яка, за да имат по-добър вид.
Слагаме тенджера с вода на котлона и кипваме. След като водата заври, сипваме малко сол и пускаме вътре тортелините.
Варим ги около 10 минути и сервираме със сос по желание или полети със зехтин.
Домашните тортелини са готови.