Начин на приготвяне
Първо си приготвяме крема, като разбиваме с миксер сметаната и ванилова захар. В отделен съд разбиваме изварата с пудрата захар.
Към нея добавяме сметаната, лимоновия сок и белия шоколад, който предварително сме разтопили на водна баня. Разбиваме до получаване на хомогенна смес.
За сиропиране на блатовете използвах разредено с вода сладко от цели смокини (единият блат при мен се натроши за беда и затова използвах само два).
Сглобяваме десерта, като първия блат поставяме в поднос, сиропираме го, покриваме с крем, отгоре нарязани на ситно смокини и отгоре поставяме другия блат.
Покриваме целият десерт с извареният крем. Отстраните тортата покриваме със филирани бадеми.
Поставяме в хладилника за няколко часа и украсяваме преди поднасяне с пресни смокини, резенчета лайм, шамфастък и листенца мента.