Начин на приготвяне
Пресейте брашното и го изсипете в широка тава, направете кладенче в средата и добавете солта, олиото и оцета, наливайте водата по малко като месите ( ако е необходимо, добавете още вода), омесете средно меко тесто (малко по-кораво от това за питка).
Готовото тесто се разделя на 4 части, намазват се с олио и се оставят да починат 30 мин.
Вземете едното топче, разточете го леко с точилката, ако е необходимо, поръсете с малко брашно, точете с точилката възможно най-тънко. След това вземете олбата и я сложете върху маса, застлана със стар чаршаф или покривка, дърпайте краищата на баницата по целия и диаметър, теглете кората, докато стане тънка като вестник.
С помощта на ножче изрежете дебелите краища на олбата и ги оставете настрани. Поръсете с олио и натрошено сирене, хванете краищата на чаршафа и завийте на руло.
Готовото руло завийте на охлюв в средата на тавата. Така направете и с останалите топки тесто. Навитата баница поръсете обилно с олио, печете за 40 мин на 180 градуса.
Когато баницата е готова и ви се струва прекалено мазна, наклонете леко тавата, и изсипете излишната мазнина.
Тази баница е моя най-мил спомен от детството, спомена за моята любима баба, която беше невероятна майсторка на този вид баници.
Коментари
Pozdravlenia
Някои слагат масло, яйца, кисело мляко и др.- не е грешка.
Но това е класиката.