Начин на приготвяне
Бананите се правят на пюре с блендер или се намачкват фино. Важно е да се получат 4 чаши пюре от тях. Ако се получи повече или по-малко нагласете количеството нишесте, за да се запази съотношение 4:1.
Объркайте бананите със захарта, добавете нишестето и ванилията (може на прах или ако предпочитате канела/какао). Бъркайте, докато сместа се изглади. Изсипете я в намаслена (и набрашнена в моя случай) тава.
Пече се в загрята на 185 градуса фурна за около 30-40 минути, когато се втвърди ѝ излизат балончета.
След като се извади от фурната се оставя да се охлади на стайна температура и се премества в хладилник за 2-3 часа. След това се реже на малки кубчета и се сервира в купичка. Може да се украси със сметана или различни видове глазури и кремове.
Тази рецепта произлиза от Таити (Френска Полинезия), макар че има подобие в карибите (Поке).
Бананите може да се заменят с папая, манго, ананас и други, като за по-воднисти плодове ще е нужно повече нишесте.
Скоро бих искал да пробвам да заменя захарта с черна меласа и да капна малко ром. Друга моя идея е бананите да се заменят с тиква за да има по-български вкус. :)
* В тези на снимката има и кокосови стърготини.