Начин на приготвяне
Обелете и измийте картофите, поставете ги в тенджера със студена и подсолена вода, варите 20 минути.
Прецедете ги, залейте под течаща студена вода и отново прецедете, нарежете ги на кубчета. Нарежете краставичките (корнишонки) на филийки, а чушките на ленти, смесете ги с картофите в голяма купа.
В тесен и дълбок контейнер, налейте олиото, добавете сол на вкус и горчицата.
Чукнете предварително добре измитото яйце в олиото и поставете пасатора в него до дъното. Яйцето трябва да е вътре в ножа на пасатора (важно е).
Включете пасатора на висока скорост и бъркайте на място за няколко секунди и започнете бавно да го изтегляте нагоре, за да стане сместа равномерна.
Добавете лимоновия сок и отново разбъркайте. Не забравяйте - лимоновият сок се добавя накрая, защото ако е в началото сместа е възможно да се пресече.
Получавате кремообразна и гъста като желе домашна майонеза.
Добавете цялото количество майонеза към картофената салата и разбъркайте.
Картофената салата с домашна майонеза е готова.