Начин на приготвяне
В малко топла вода разтворете маята и захарта, добавете 1 с.л. брашно. Разбъркайте и покрийте със стреч фолио, оставете да шупне за 10 минути.
От пресятото брашно, солта, яйцето, олиото, оцета, заедно с шупналата мая, наливайки топла вода, замесете меко тесто. Разделете тестото на 7 еднакви части и оформете на топки. Поставете ги върху набрашнен плот и ги завийте с чиста кърпа за 10 минути.
През това време запържете нарязания праз в малко олио, докато поомекне. Поръсете със сиренето и черният пипер, разбъркайте и премахнете от огъня, оставете да се охлади.
Топчетата тесто се точат едно след друго на тънки, почти прозрачни кори. Разтопете маслото и смесете с олиото.
Първата кора, постилате в намазана тава, така че 10 см от корите да висят извън нея. Намажете постланата кора с мазнина.
Следващите 5 кори, намажете с мазнина и поръсете обилно със сирене. Наберете ги на хармоника и ги наредете като охлюв (започнете отвън навътре) в тавата, така че да остане малка празнина в средата.
Шестата кора намажете с мазнина в средата и поставете плънката, в която сте добавили и 3-те разбити яйца. Завийте на бохча и я поставете с празнината. Отгоре оформете розичка от краищата на кората. Завийте баницата с висящите краища на първата кора и я намажете с останалата мазнина.
Поставете баницата в студена фурна и я включете на 220 градуса. След като порозовее, намалете градусите на 180, печете за около 50 минути общо.
Изпечения зелник поръсете с 0. 5 ч.ч. топла вода и завийте с чиста кърпа да омекне.
Е, няма такава вкусотия! Който не е опитвал Кюстендилски зелник, губи много!
Коментари