Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зелник по радомирски

Зелник по радомирски

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Зелник по радомирски
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
10/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Който иска да си емигрира по западните страни, ние предпочитаме да емигрираме в Радомир, знаете ли какъв вкусен зелник правят там"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г + още 200 г за доомесване
  • мая - 11 г
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • вода - 300 мл хладка или прясно мляко
  • захар - 1 ч.л. равна
  • сол - 1 с.л. равна
  • мас - 1 к.ч.
  • оцет - 1 к.л.
  • За плънката
  • спанак - 300 г
  • коприва - 200 г
  • овче сирене - 350 г
  • пресен лук - 2 връзки
  • праз - 1 стрък, бялата част
  • гьозум - 1 връзка
  • самардала - 1 ч.л., по желание
  • масло - 4 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре е за работим в топло помещение и продуктите ни да са със стайна температура.

Първо, пресяваме брашното два пъти, за да го аерираме. В него правим кладенче.

Маята активираме в хладка вода, като я подхранваме с лъжица захар.

В подходящ съд разбъркваме добре яйцата, прибавяйки към тях солта, киселото мляко и оцета. Действието на киселината в тестото е, че не позволява то да се свива при разточването.

В кладенчето изсипваме яйчената смес и активиралата се мая. Замесваме меко и еластично тесто. Не трябва да се прекалява с месенето. Поставяме го в купа, намазана с масло или растителна мазнина, и го оставяме на топло за 40 минути.

През това време си приготвяме плънката. Измиваме зеленолистните и ги оставяме да се отцедят добре.

Нарязваме на ситно праза и пресния лук. Задушаваме ги в маслото на умерена температура. След като омекнат, прибавяме към тях нарязаните спанак и прясна коприва. Овкусяваме със сол на вкус и прибавяме дъхавите гьозум и самардала. Плънката разбъркваме, докато се изпари течността и тя остане на мазнина. Отстраняваме съда от котлона и след като сместа се охлади, прибавяме към нея разбитите яйца и натрошеното сирене.

Тестото се е отпуснало и е готово за оформяне. Върху добре набрашнен плот изтегляме от него руло, което разрязваме на 4 еднакви парчета.

Оформяме топчета от тестото, които поставяме върху памучна кърпа, и ги завиваме, за да не съхнат, докато разточваме останалите на кори.

В съд разтопяваме маста.

Разточваме всяка топка от тестото на тънка кора. Намазваме повърхността ѝ с разтопена мас и нанасяме ¼ равномерно от плънката. Завиваме на руло, което леко усукваме. Навиваме го охлювовидно в предварително намазана с мазнина тава. Оформяме и останалите кори. Навитата зелена баница намазваме с останалата разтопена мазнина.

Покриваме с памучна кърпа и оставяме за още 15 минути, за да почине тестото.

Печем зелника в предварително загрята на 220 градуса фурна за 10 минути.

След това намаляваме на 180 и печем до готовност, до появата на приятна златиста коричка върху зелник по радомирски.

Поднасяме баницата със спанак и коприва както топла, така и студена с чаша кисело мляко или айрян.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: