Начин на приготвяне
Добре е за работим в топло помещение и продуктите ни да са със стайна температура.
Първо, пресяваме брашното два пъти, за да го аерираме. В него правим кладенче.
Маята активираме в хладка вода, като я подхранваме с лъжица захар.
В подходящ съд разбъркваме добре яйцата, прибавяйки към тях солта, киселото мляко и оцета. Действието на киселината в тестото е, че не позволява то да се свива при разточването.
В кладенчето изсипваме яйчената смес и активиралата се мая. Замесваме меко и еластично тесто. Не трябва да се прекалява с месенето. Поставяме го в купа, намазана с масло или растителна мазнина, и го оставяме на топло за 40 минути.
През това време си приготвяме плънката. Измиваме зеленолистните и ги оставяме да се отцедят добре.
Нарязваме на ситно праза и пресния лук. Задушаваме ги в маслото на умерена температура. След като омекнат, прибавяме към тях нарязаните спанак и прясна коприва. Овкусяваме със сол на вкус и прибавяме дъхавите гьозум и самардала. Плънката разбъркваме, докато се изпари течността и тя остане на мазнина. Отстраняваме съда от котлона и след като сместа се охлади, прибавяме към нея разбитите яйца и натрошеното сирене.
Тестото се е отпуснало и е готово за оформяне. Върху добре набрашнен плот изтегляме от него руло, което разрязваме на 4 еднакви парчета.
Оформяме топчета от тестото, които поставяме върху памучна кърпа, и ги завиваме, за да не съхнат, докато разточваме останалите на кори.
В съд разтопяваме маста.
Разточваме всяка топка от тестото на тънка кора. Намазваме повърхността ѝ с разтопена мас и нанасяме ¼ равномерно от плънката. Завиваме на руло, което леко усукваме. Навиваме го охлювовидно в предварително намазана с мазнина тава. Оформяме и останалите кори. Навитата зелена баница намазваме с останалата разтопена мазнина.
Покриваме с памучна кърпа и оставяме за още 15 минути, за да почине тестото.
Печем зелника в предварително загрята на 220 градуса фурна за 10 минути.
След това намаляваме на 180 и печем до готовност, до появата на приятна златиста коричка върху зелник по радомирски.
Поднасяме баницата със спанак и коприва както топла, така и студена с чаша кисело мляко или айрян.