Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Питки с лапад в купички

Питки с лапад в купички

Питки с лапад в купички
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Ако още не сте вкарали купичките в употреба за такива печива, крайно време е"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л. (пълна)
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 900 г
  • за плънката
  • бланширан лапад - 400 г
  • лук - 1/2 бр.
  • джоджен - 1 к.л
  • краве сирене - 150 г
  • мас - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите вкусно и пухкаво тесто, първо трябва да активирате маята с малко от топлото мляко (100 мл), захарта и 2 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете да се активира.

Отделете единия жълтък в чаша с 1 с.л. мляко и няколко капки олио, с тази смес ще намажете втасалите питки. Пресейте брашното и с останалите продукти замесете хубаво, гладко тесто.

Покрийте с фолио и оставете да втаса. Тестото разделете на толкова топки, колкото купички имате. В моя случай купичките събират от 160 г до 200 г. Имайте предвид, че като втасат топките, ще станат доста големи.

Предварително си запържете лука с лапада, стопете маста (ако не обичате мас, използвайте олио). От всяка топка разточвате кора, намазвате с мас или олио, разстилате лапада и поръсвате със сирене.

Навивате на руло и усуквате леко. Намазвате купичките с мас и поръсвате с малко брашно. Слагате във всяка руло, като го завивате, а вътрешния край издърпвате нагоре, да стане като розичка. Оставяте да втасат, мажете с разбития жълтък и печете в загрята фурна на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Хубава рецепта.
05.08.2018 21:47
1
Покажи всички подкоментари