Начин на приготвяне
За да приготвите вкусно и пухкаво тесто, първо трябва да активирате маята с малко от топлото мляко (100 мл), захарта и 2 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете да се активира.
Отделете единия жълтък в чаша с 1 с.л. мляко и няколко капки олио, с тази смес ще намажете втасалите питки. Пресейте брашното и с останалите продукти замесете хубаво, гладко тесто.
Покрийте с фолио и оставете да втаса. Тестото разделете на толкова топки, колкото купички имате. В моя случай купичките събират от 160 г до 200 г. Имайте предвид, че като втасат топките, ще станат доста големи.
Предварително си запържете лука с лапада, стопете маста (ако не обичате мас, използвайте олио). От всяка топка разточвате кора, намазвате с мас или олио, разстилате лапада и поръсвате със сирене.
Навивате на руло и усуквате леко. Намазвате купичките с мас и поръсвате с малко брашно. Слагате във всяка руло, като го завивате, а вътрешния край издърпвате нагоре, да стане като розичка. Оставяте да втасат, мажете с разбития жълтък и печете в загрята фурна на 170 градуса.
Коментари