Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава питка със сирене и мая

Пухкава питка със сирене и мая

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6792k3
Пухкава питка със сирене и мая
Снимка: Таня Левенова
1 / 4
18/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
7
"Всичко, което искате да знаете за приготвянето на пухкава питка, ще намерите в рецептата"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • вода - 150 мл
  • мая - 20 г
  • олио - 5 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • плънка
  • сирене - 120 г
  • яйцa - 1 бр.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От активираната мая във водата, захарта и 3 с.л. брашно се замесва тесто заедно с останалите продукти за него. Добавяме вече активиралата се мая към пресятото брашно с яйцето, млякото, олио, сол и захар.

Тестото за питката се покрива с кърпа, като се поръсва леко с брашно отгоре.

След около 40 минути тестото се поставя на набрашнен плот и се размесва леко. Разделя се на 2 почти равни части. Едната част се дели на още 4.

Оформят се топчета и те се разточват до големината на чиния.

Всяка кора се реди в тава /30 см/ намазва се с олио, ръси се от сиренето и така се правят и останалите три кори. Корите се режат на 8 части, но не докрая.

От всеки получен триъгълник - кора по кора тя се хваща и издърпва встрани, като всяка следваща също се издърпва на разстояние от предишната.

Другата част от тестото се разделя на равни топчета.

Всяко топче се разтяга с ръка, намазва се олио и сирене и отново се оформя на топче. Те се редят след образуваният венец от тесто.

С останалото тесто се разточва кора, изрязват се кръгчета и три от тях се навиват като се получава розичка.

Розичките се редят в празното място между топчетата.

Така оформена, питата се оставя покрита с кърпа за 20-ина минути.

След това се намазва с жълтък и олио, поръсва се сусамът и се пече на 180°C за около 40 минути.

Пухкавата питка със сирене и мая е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#335965
Потребител#335965
Аз исках да дам 5 звезди, но ме записа като 2. Съжалявам, не знам как да го поправя. Питката в лесна и невероятна.
31.12.2023 15:07
Анонимен
Анонимен
И аз нищо не разбрах. Най-добре видео да имаше. С това оформянето на питката...
30.12.2023 09:44
1
1
Анонимен
Анонимен
Напротив! Супер последователно и бързо се прави заготовката. Аз никога не съм правила питка, но тази рецепта минсе видя най-лесна и постижима и не сбърках. Стана вкусна и пухкава.
06.11.2023 13:41
1
Анонимен
Анонимен
обяснението за направата на питката не е подробно и последователно и за човек които никога не е правил питка "производството " и е непостижимо
10.02.2023 12:54
2
1