Начин на приготвяне
В подходяща купа пресяваме брашното, към което прибавяме сухите съставки - сол, мая, маково семе, лимоновата кора и ванилиите.
В друга купа разбиваме яйцата със захарта. Към тях прибавяме киселото мляко, смесено със содата.
Смесваме сухите и течните продукти, като замесваме меко тесто. Разточваме го върху набрашнен плод с дебелина та тестото 0. 5 - 1 см.
От кората нарязваме дълги правоъгълници / като гризини/, с помощта на назъбен нож за тесто.
Пържим до готовност от двете страни. Поставяме бухтите върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
Сервираме с конфитюр от круши.
Съвет: От тестото можете да изрежете различни фигурки - кръг, правоъгълници или вързопчета с пълнеж от конфитюра.
Ваниловите сладки бухти с мак са чудни.