Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Пухкави ванилови палачинки с мак

Пухкави ванилови палачинки с мак

Пухкави ванилови палачинки с мак
Снимка: Илиана Първанова
1 / 8
29/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
9
"Пухкави нетрадиционни палачинки с мак, които ще ви пренесат на едно по-красиво място"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • овесено мляко - ½ ч.ч. домашно
  • кафява захар - 6 с.л.
  • ванилия - 2 пакетчета (или 3 капки течна)
  • сода - ½ ч.л.
  • ябълков оцет - 2 ч.л.
  • маково семе - 1 с.л. с връх
  • типово брашно - около 2/3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа с телена сладкарска бъркалка разбъркваме яйцето с овесеното мляко (домашно приготвено и прецедено) и кафявата кристална захар.

Към тях добавяме ванилия – на прах или течна (не повече от 3 капки, тъй като е силна на вкус и аромат) и содата, която в отделна купичка сме активирали с ябълковия оцет.

Сгъстяваме с типово брашно (може да се замени с пълнозърнесто) до получаване на гладка смес (нито много течна, нито много гъста) и накрая разбъркваме с маковото семе.

За да са по-здравословни и диетични, може да изпържим палачинките без мазнина (само на първите 1-2 може да сипем малко шарлан, а на следващите не е нужно) в тиган с незалепващо керамично покритие.

Сипваме малко от сместа в тигана и съвсем леко разстиламе, тъй като дебелината, която постигнем, ще си остане същата и след като ги изпържим.

Големината е по предпочитание, но за да станат по-бързо, е добре да ги направим по-малки (около 10 см), за да се съберат поне по 2 бр. в тигана едновременно.

Палачинките обръщаме, след като по цялата им повърхност се образуват мехурчета (преди това не бива да опитваме да ги отлепяме от тигана) и щом позлатеят от другата страна – са готови!

Повтаряме същото, докато оползотворим сместа - получават се около 9 палачинки. Вече готови – изчакват следващите, захлупени с капак, като всяка нова топла палачинка слагаме най-отдолу, за да се запази мекотата и пухкавината им и да не изсъхват.

Поднасяме ги още топли, поляти с домашен мед от глухарчета и по желание поръсени с маково семе. Подхождат си и с чудно сладко по избор (например от ягоди, смокини и др.)

Пухкави ванилови палачинки с мак – лесни, вкусни и ароматни! Любима закуска на всички!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivana Georgieva
Ivana Georgieva
Много вкусни!!!
29.04.2020 22:02
1