Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Вкусна торта с банани и шоколад

Вкусна торта с банани и шоколад

Вкусна торта с банани и шоколад1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Тази торта може да обере всички овации само като я гледаш. Какво ли е и да я приготвиш? Участвай в кулинарната мрежа на Готвач.бг и печели награди https//gotvach.bg/game"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 прахче (по желание)
  • За крема
  • заквасена сметана - 300 - 400 гр.
  • течен шоколад - 200 гр.
  • прясно мляко - за сиропиране - около 2 ч.ч.+ малко захар
  • банани - 2 - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо да спомена, че блата е от лесна домашна торта на Dark Angel - става много пухкав (поздрави за страхотната идея- надявам се да не се разсърди, че я копирам :)

Разделете жълтъците на яйцата и ги разбийте с 1/2 ч.ч. захар, а останалата половина от захарта - с белтъците на сняг. Внимателно смесете двете части и добавете пресятото брашно (и ванилията). Разбъркайте внимателно. Изсипете в тавичка с хартия за печене или намазнена с олио и поръсена с брашно и изпечете на 180 градуса до златист цвят. Блата увеличава доста обема си. Оставете да изстине и разделете на 2 части.

Затоплете прясното мляко и подсладете със захар. Сиропирайте изстиналия блат с топлото мляко- на мен ми пое почти 1 ч.ч. Не прекалявайте обаче- да не стане прекалено сочен- все пак е основа и не трябва да се разпада.

Разбийте сметаната с течния шоколад с миксер и намажете сиропирания блат. Отгоре наредете нарязани на кръгчета банани. Следва другия блат, който също се сиропира с прясно мляко.

С останалия крем намажете цялата торта и украсете с банани и пожелание черешки, шоколадови пръчици, пръски разтопен шоколад и каквото се сетите.

Гарантирам, че блата ще бухне и тортата ще се получи. Може да използвате и друг крем, различни плодове или да сиропирате блатовете с кафе, ликьор (Бейлис), компот или захарен сироп - зависи от вас, но блата запазете същия - няма да съжалявате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
574
420
310
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мастър Шеф
Мастър Шеф
невероатна
13.10.2024 19:14
Райна Агова
Райна Агова
Банан и шоколад най-добрата комбинация
22.11.2021 17:31
Потребител#234921
Потребител#234921
невероятна
16.07.2019 22:58
Потребител#180992
Потребител#180992
И какво правите,когато блата се натроши и превърне в една голяма хрупкава "целувка",не съм го препекла със сигурност..
30.12.2017 20:43
1
Ганка Начкова
Ганка Начкова
Харесвам и ползувам Вашите рецепти. Добре е към ВСЯКА рецепта да добавяте и размера на съда в който съответства да се направи. Това важи най-вече за сладкишите, но не по-малко важи и за пити, баници и др.
02.04.2017 04:18
1
Rosi Dimitrova
Rosi Dimitrova
За да стане пухкав блата все пак е важен и размера на тавата.Какъв е той,защото ако е по-голям от необходимото,може да стане много тънък.
01.11.2016 20:25
6
Monika Ivanova
Monika Ivanova
Заслужено похвални коментари. Разкошно десертче е това.
10.05.2016 04:31
1
1
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Много благодаря, момичета, за страхотните коментари. Зарадвахте ме :)
30.06.2015 19:20
Ирина
Ирина
Благодаря от името на цялото ми семейство за прекрасния десерт, който сътворихме по тази рецепта.
30.06.2015 14:02
1
Ани Канева
Ани Канева
И не отваряйте фурната, докато печете...чак към 30-та минута го проверете!
21.01.2015 22:21
1
Ани Канева
Ани Канева
Моят блат пък стана двоен, след като се изпече! Не се лигавете, а разбивайте здраво белтъците до гъст сняг, няма как-иска си малко търпение. Блатът е точно пандишпанов и много пухкав, а след сиропирането става сочен. Рецептата е за по-малка кръгла форма - 25-26см. Аз го пекох 30 мин., но след като стане златист си го проверете с клечка, щото фурни различни! Кремът е невероятен - разкошно съчетание между леко киселия вкус на заквасената сметана и шоколада, които в съвкупност чудесно си пасват и с бананите. Много съм доволна, чудесна-лесна торта! Браво, Илияна!
21.01.2015 22:15
2
1
1
Покажи всички подкоментари
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Извинявам се, не съм видяла въпроса. Честно казано, отдавна не съм правила тортата, но по спомен беше в 28 см. тавичка. Може и в по-малка, напр. 26 см.- просто блатовете ще станат по-високи или може да се нареже на повече броя.
21.01.2015 09:15
Ани Канева
Ани Канева
Може ли и аз да попитам, понеже не сте отговорили на Ервин - За форма с какъв размер е рецептата?
20.01.2015 21:00
genevra
genevra
Моя блат се разпадна нарони се целия
03.12.2014 18:27
3
2
Покажи всички подкоментари
Ana Mitkova
Ana Mitkova
тортата снана старахотна изобщо не е трудно аз съм на 14 и я направих мама и сестра ми много я харесаха.На тези на,които не им се е получило да не винят рецептата аз я следвах стриктно и стана.
26.08.2014 21:24
5
Мария
Мария
Благодаря на Илияна за чудесната рецепта! За пръв път правя такъв тип торта и се получи много добре! А на тези, които се оплакват, че блата не се повдигнал ще ги посъветвам да не си отварят фурната по време на печене, защото така температурата спада и блата също.
26.08.2014 18:09
2
Ana Mitkova
Ana Mitkova
искам само да попитам може ли да купя шоколад и да го разтопя на водна баня
26.08.2014 00:23
1
Покажи всички подкоментари
43713
43713
Здравейте..!! тортата като я направя нали мога а си я сложа в хладилника и да чакам към 7 часа!!
10.06.2014 15:56
1
1
1
Покажи всички подкоментари
Катето
Катето
А от какво бухва блата като няма бакпулвер или сода?
08.03.2014 17:55
1
Покажи всички подкоментари
Ервин
Ервин
За тези количества продукти колко трябва да е горе долу диаметърът на тавата за блатовете??
05.03.2014 12:59
1
3
Покажи всички подкоментари