Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Вкусна торта с банани и шоколад

Вкусна торта с банани и шоколад

Вкусна торта с банани и шоколад1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Тази торта може да обере всички овации само като я гледаш. Какво ли е и да я приготвиш? Участвай в кулинарната мрежа на Готвач.бг и печели награди https//gotvach.bg/game"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 прахче (по желание)
  • За крема
  • заквасена сметана - 300 - 400 гр.
  • течен шоколад - 200 гр.
  • прясно мляко - за сиропиране - около 2 ч.ч.+ малко захар
  • банани - 2 - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо да спомена, че блата е от лесна домашна торта на Dark Angel - става много пухкав (поздрави за страхотната идея- надявам се да не се разсърди, че я копирам :)

Разделете жълтъците на яйцата и ги разбийте с 1/2 ч.ч. захар, а останалата половина от захарта - с белтъците на сняг. Внимателно смесете двете части и добавете пресятото брашно (и ванилията). Разбъркайте внимателно. Изсипете в тавичка с хартия за печене или намазнена с олио и поръсена с брашно и изпечете на 180 градуса до златист цвят. Блата увеличава доста обема си. Оставете да изстине и разделете на 2 части.

Затоплете прясното мляко и подсладете със захар. Сиропирайте изстиналия блат с топлото мляко- на мен ми пое почти 1 ч.ч. Не прекалявайте обаче- да не стане прекалено сочен- все пак е основа и не трябва да се разпада.

Разбийте сметаната с течния шоколад с миксер и намажете сиропирания блат. Отгоре наредете нарязани на кръгчета банани. Следва другия блат, който също се сиропира с прясно мляко.

С останалия крем намажете цялата торта и украсете с банани и пожелание черешки, шоколадови пръчици, пръски разтопен шоколад и каквото се сетите.

Гарантирам, че блата ще бухне и тортата ще се получи. Може да използвате и друг крем, различни плодове или да сиропирате блатовете с кафе, ликьор (Бейлис), компот или захарен сироп - зависи от вас, но блата запазете същия - няма да съжалявате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
574
420
310
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Аз писах, че блата става 100%, защото единия път падна малко жълтък при белтъците, което е недопустимо и аз се отчаях, че няма да се надигне блата. Но пак се получи. Яйцата е желателно да са на стайна температура, дори леко топлички, за да се надигнат. Това важи за всички сладкиши.
23.09.2012 15:21
Мирослав
Мирослав
защото е от типа на пандишпановите
21.09.2012 13:17
Елица
Елица
Всичко звучи супер, само не разбрах защо не ми набухна блата? и колко точно трябва да набухне за да е станал добре :))
20.09.2012 19:19
1