Начин на приготвяне
Не се притеснявайте, ако приготовлението ви се стори сложно, повярвайте ми, усилието си заслужава!
За целта са ни необходими здрави и добре узрели сини сливи. Измиваме ги и отстраняваме костилката им.
Смиламе ги в машинка за сок, като ги минаваме 2-3 пъти, докато отстранената люспа се отделя суха. Полученото гъсто пюре поставяме в емайлиран съд и варим на слаб котлон. Добавяме захарта и карамфила, увит в марлено вързопче.
В студена вода разтваряме нишестето и го добавяме към плодовата смес. Сгъстеното пюре отстраняваме от котлона, като към него прибавяме сушените плодове - нарязани на ситно кайсии, червени боровинки, стафиди. Не ги киснем предварително във вода, защото в сместа те набъбват. Постиламе в тавичка хартия за печене и изсипваме част от пюрето, с дебелина около 2 см.
Върху него подреждаме суровите лешници. Поставяме тавите /3 бр./ във фурната на 100 градуса, като по време на сушенето сменяме тяхната позиция.
След като по повърхността се образува коричка и не лепне, изваждаме пестила и го поръсваме обилно с кокосови стърготини. Доизсушаваме го на проветриво място, след това го обръщаме и от другата страна.
Добре изсъхнал го нарязваме на ленти и го обвиваме в хартия за печене или поставяме в хартиен плик. Съхраняваме на сухо и хладно място и консумираме с удоволствие през студените зимни месеци.
Съвет: На същия принцип можете да приготвите пестил от праскови, но вместо лешници, прибавям филирани сурови бадеми.