Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Пестил»Майсторски пестил от сливи със сушени плодове и ядки

Майсторски пестил от сливи със сушени плодове и ядки

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Майсторски пестил от сливи със сушени плодове и ядки
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
3
"Майсторлъкът си личи по пестила, не го ли знаехте"

Необходими Продукти

  • сини сливи - 2500 г
  • захар - 1 кг
  • нишесте - 2 с.л. пшеничено
  • вода - 50 мл.
  • лешници - 1 ч.ч. сурови
  • стафиди - 1 ч.ч.
  • червени боровинки - 1 ч.ч. сушени
  • кайсии - 1 ч.ч. сушени
  • карамфил - 8 бр.
  • кокосови стърготини - 2 пакетчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не се притеснявайте, ако приготовлението ви се стори сложно, повярвайте ми, усилието си заслужава!

За целта са ни необходими здрави и добре узрели сини сливи. Измиваме ги и отстраняваме костилката им.

Смиламе ги в машинка за сок, като ги минаваме 2-3 пъти, докато отстранената люспа се отделя суха. Полученото гъсто пюре поставяме в емайлиран съд и варим на слаб котлон. Добавяме захарта и карамфила, увит в марлено вързопче.

В студена вода разтваряме нишестето и го добавяме към плодовата смес. Сгъстеното пюре отстраняваме от котлона, като към него прибавяме сушените плодове - нарязани на ситно кайсии, червени боровинки, стафиди. Не ги киснем предварително във вода, защото в сместа те набъбват. Постиламе в тавичка хартия за печене и изсипваме част от пюрето, с дебелина около 2 см.

Върху него подреждаме суровите лешници. Поставяме тавите /3 бр./ във фурната на 100 градуса, като по време на сушенето сменяме тяхната позиция.

След като по повърхността се образува коричка и не лепне, изваждаме пестила и го поръсваме обилно с кокосови стърготини. Доизсушаваме го на проветриво място, след това го обръщаме и от другата страна.

Добре изсъхнал го нарязваме на ленти и го обвиваме в хартия за печене или поставяме в хартиен плик. Съхраняваме на сухо и хладно място и консумираме с удоволствие през студените зимни месеци.

Съвет: На същия принцип можете да приготвите пестил от праскови, но вместо лешници, прибавям филирани сурови бадеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: