Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Ашуре»Булгур със сушени плодове и ядки

Булгур със сушени плодове и ядки

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Булгур със сушени плодове и ядки
Снимка: Росица Петрова
1 / 8
27/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Булгур със сушени плодове и ядки - чудесен и полезен десерт"

Необходими Продукти

  • булгур - 1 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • сол - 1 к.л.
  • сушени плодове - 100 г сини сливи, червени боровинки, стафиди
  • орехи - 100 г (бадеми, лешници)
  • кафява захар - 5 с.л. Мусковадо
  • лимон - кората на 1/2 цитрус
  • ванилия - 4 г (2 прахчета)
  • канела - 1 к.л.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете булгур в цедка и го измийте добре под течаща вода.

След това го прехвърлете в тенджера и прибавете към него 3 чаши вода и лъжичка сол.

Сварете го на бавен огън за 20 минути до готовност, като бъркате периодично.

През това време нарежете сушените сливи на дребни кубчета.

Нарежете или смелете ядките. Заделете малка част от тях за поръсване на готовия десерт, подобен на ашуре.

Щом водата на булгура се абсорбира, добавете сушените плодове, захарта, ядките, ванилия, канела, кората на половин лимон и прясното мляко.

Оставете на котлона още няколко минути, този път бъркайки непрекъснато. Количеството на захарта и прясното мляко може да коригирате според вкуса ви.

След като махнете от котлона, прибавете бучка масло и разбъркайте, докато се разтопи.

Разпределете крема с булгур в десертни купички и поръсете с нарязани ядки.

На половината от тях сложих шоколадови капки, които от топлината на крема леко се разтопиха. Останалите поръсих с орехи и смлян шамфъстък.

Десерта може да се направи и в постен вариант, като замените млякото и маслото с кокосово, например.

Вида на сушените плодове в този булгур със сушени плодове и ядки също може да варира според вкусовете и предпочитанията ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: