Начин на приготвяне
Приготвяме тестото, като в тенджера слагаме прясно мляко с кравето масло и щипка сол да заврат.
Когато млякото заври, сипваме наведнъж брашното и разбъркваме енергично (с дървена бъркалка, лъжица).Тестото е готово, когато се събере на топка в тенджерата. Оставяме тестото да се охлади.
Ориза измиваме и сваряваме във вода с малко сол. Когато е готов, отцеждаме от водата и смесваме с извара (100 г). Разбъркваме добре. Подправяме със сол и къри на вкус.
Към охладеното тесто прибавяме разбити яйца (2 бр). Разбъркваме да се усвоят от тестото, ръсваме брашно, колкото е необходимо, да омесим нелепкаво тесто.
Разточваме тестото с точилка на тънка кора, като ръсим плота и тестото с брашно, за да не залепват. В купичка разбиваме яйце (1 бр.) и смесваме с олио (1-2 с.л.).
От тестото с формичка или чаша изрязваме кръгли форми. Намазваме всяка с яйцето.
Слагаме на всяко кръгче в средата плънка от ориз и извара и прегъваме. Притискаме добре, за да не излиза плънката при печене.
Подреждаме баничките в тава, върху хартия за печене, намазана с олио. Отгоре с четка мажем баничките с останалото разбито яйце. Слагаме да изпечем в загрята на 200 градуса фурна до златисто.
Апетитните банички с извара и ориз са готови.