Начин на приготвяне
За рецептата ви е нужна форма с диаметър 18 см - 2 броя.
С тази торта можеш да изпиете чаша горещ шоколад в дъждовен ден или пък да се насладите на есенното слънце и пъстрия листопад.
За тортата първо приготвяме съставките за блатовете. В подходяща купа смесваме сухите съставки - пресятото брашно, какаото (неподсладено), бакпулвера и солта.
В кухненският робот разбиваме маслото, което е със стайна температура и захарта до побеляване, след което прибавяме жълтъците последователно един по един.
Отделно сме разбили белтъците на сняг. Прибавяме ги в купата, като ги разбъркваме внимателно със сладкарска шпатула. Сипваме и кафето, смесено с прясното мляко и половината от семената на ванилията.
Разбъркваме добре сместа и я разпределяме равномерно в двете форми за печене.
Фурната е на 180, а времето за изпичането на блатовете е около 35 минути. Изваждаме ги от формите и ги оставяме да се охладят, след което ги разполовяваме внимателно на две равни части. Получават се четири блата, но за тази торта ще използваме три, а четвъртия ще запазим.
За напояването на блатовете използвам сиропа от сладкото вместо захар, тъй като белите череши съм варила също с ванилия и ароматите си подхождат, контрастирайки с горчивината на бадемовата ядка и ликьора. В касерола на средна температура смесвам съставките до тяхното разтваряне.
С горещият сироп напоявам изстиналите три блата. Оставям ги върху плитки чинии на страна, за да поемат от сиропа.
За крема смиламе в блендер първо предварително запечените бадемови ядки. Към тях прибавяме маскарпонето, останалата половина от ванилията, заедно с отцедените плодове от сладкото и пудрата захар. Разбиваме крема до желаната консистенция.
В касерола разтопяваме на водна баня белия шоколад, сметаната и маслото, като разбъркваме енергично до гладък ганаш.
Пристъпваме към сглобяване, като на дъното на тортената форма поставяме първият блат.
Върху него разпределям от крема, напластявайки го около 3 см. Поставям вторият блат внимателно, намазвайки го също с дебел пласт от крема. Завършвам с третият последен блат. Заглаждам тортата с по-тънък пласт от крема отгоре и встрани.
Заливам я с ганаша и посипвам страните ѝ с шоколадови стърготини. Добавям и леко запечени бадемови ядки около основния блат. Добавям карамела на тънки нишки като украса и декорирам с шоколадови пеперуди.
Поставям тортата в хладилник за около час, за да стегне.
Съвети:
1. Блатът, който ви е останал, нарежете на бишкоти. С крем от маскарпоне и сезонни плодове ще приготвите втори десертен сюрприз за вашето семейство;
2. Ако не разполагате с две форми, можете да изпечете блатовете един след друг;
3. Ако разполагате със сурови бадемови ядки, накиснете ги от вечерта в студена вода. Обелват се много лесно, подсушават се и се запичат във фурната. Смлени в робота на ситно или нарязан и филирани, техният вкус е много по-добър и различен от закупените.
4. Сладкото можете да замените със захар или да добавите сезонни плодове към крема - малини, праскови или кайсии, с които вкусът е най-добър. Експериментите ще ни отведат до вкусен и сладък край.
Коментари
Аз обожавам ядки, но не и моето дете. Поради тази причина част от тях смлях и прибавих към крема, а другите посипах около основния блат. Все пак това, което приготвяме за семейството е съобразено и с техния вкус. Е, затова пък за мен останаха всичките ядки:)) Да е сладко и на вас!