Начин на приготвяне
Фурна 200 градуса.
Плоска тава намаслена и покрита с хартия.
ТЕСТО:
Смесва се заквасената сметана със содата и се оставя да шупне за около 10 мин. Маслото се разбива с миксер до побеляване за около 7-8 мин, добавя се захарта, разбива се до отново до побеляване, прибавя се щипка сол, яйцата, сметаната със содата и на порции се прибавя брашното.
Замесва се тесто, изважда се от купата и върху брашно се измесва до меко, гладко и нелепнещо тесто. Образува се голяма топка тесто. Дели се на 8-9 топки, може и повече, равни части, оформят се на питки, покриват се с фолио и се оставят в хладилник минимум за 2 часа или най-добре за 1 нощ.
Охладените топки се разточват тънко с точилка около сантиметрите на плоската тава, която е покрита с хартия за печене. Поставят се в тавата, надупчват се с вилица и се пече на 200 градуса за 7 максимум 10 мин. или до златист цвят. Изваждат се и се охлаждат напълно. След това с нож се изравняват страните им. Изрезките се запазват.
КРЕМ:
Прясното мляко и захарта се сгорещяват на котлон, добавя се брашното на малки порции, ванилията и лъжицата алкохол. Оставя се да се готви до гъст крем при непрекъснато разбъркване. С миксер, още докато е леко топъл кремът, се добавя лъжица по лъжица от карамеленото мляко, разбива се до тежък и гъст крем. Охлажда се напълно.
Мекото масло се разбива с миксер за около 10 минути. Към него се добавя лъжица по лъжица от крема с кондензираното мляко. Трябва да се получи гъст и тежък крем.
Кора от блата се поставя върху широка и плоска сервизна чиния, разпределя се с крем навсякъде, захлупва се с втора, крем и така до последната кора, която също се измазва с крем, също и страните на тортата.
Изрезките от тортата се поставят в блендер и се смилат до трохи. По избор може да се добави и 1 с. л. какао.
Шоколадът се настъргва на едро ренде и щедро се посипва отгоре. Може по избор да се смеси с част от трохите от тортата, а другата част от трохите се залепят по страничните стени на тортата.
Готовата торта се оставя на стайна температура за около 4 часа, след това се съхранява в хладилник. Тортата може да се приготви 2 -3 дни предварително, запазва се дъло време сочна и колкото повече стои по-хубава става.
Източник: Вкуснь1й Блог рецепть1 с фото на каждь1й день.
Арменската торта Микадо е с елементарни съставки, не е трудна за изпълнение, показвам я в традиционен вариант, и винаги е в огромно количество, това което предлагам като рецепта, отговаря на 2.400 кг. Винаги в Украйна се приготвя за Нова година и по указанието е да се приготви няколко дни по-рано, така блатовете се напояват и тортата е много сочна.