Арменска торта Микадо

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Арменска торта Микадо
Снимка: Elenro Ellecedille
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
7 мин.
Общо
67 мин.
Порции
20
"Истинско приключение за вкусовите ви рецептори, наречено арменска торта Микадо"

Необходими Продукти

  • БЛАТ
  • яйца - 2 бр.
  • масло, стайна температура - 180 г.
  • заквасена сметана - 250 г висок процент 35%
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • захар - 60 г
  • сол - щипка
  • брашно - около 450 - 500 г
  • ванилена захар - 1 пакетче
  • КРЕМ
  • карамелено мляко - 500 г сгушенка или Дулсе де Лече
  • масло - 200 г стайна температурa
  • прясно мляко - 600 мл
  • захар - 2 с.л.
  • брашно - 5 с.л.
  • ванилена захар - 1 пакетче
  • коняк - 2 с.л.
  • черен шоколад - 200 г за декорация
  • какао - 1 с.л. към тортените изрезки - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 200 градуса.

Плоска тава намаслена и покрита с хартия.

ТЕСТО:

Смесва се заквасената сметана със содата и се оставя да шупне за около 10 мин. Маслото се разбива с миксер до побеляване за около 7-8 мин, добавя се захарта, разбива се до отново до побеляване, прибавя се щипка сол, яйцата, сметаната със содата и на порции се прибавя брашното.

Замесва се тесто, изважда се от купата и върху брашно се измесва до меко, гладко и нелепнещо тесто. Образува се голяма топка тесто. Дели се на 8-9 топки, може и повече, равни части, оформят се на питки, покриват се с фолио и се оставят в хладилник минимум за 2 часа или най-добре за 1 нощ.

Охладените топки се разточват тънко с точилка около сантиметрите на плоската тава, която е покрита с хартия за печене. Поставят се в тавата, надупчват се с вилица и се пече на 200 градуса за 7 максимум 10 мин. или до златист цвят. Изваждат се и се охлаждат напълно. След това с нож се изравняват страните им. Изрезките се запазват.

КРЕМ:

Прясното мляко и захарта се сгорещяват на котлон, добавя се брашното на малки порции, ванилията и лъжицата алкохол. Оставя се да се готви до гъст крем при непрекъснато разбъркване. С миксер, още докато е леко топъл кремът, се добавя лъжица по лъжица от карамеленото мляко, разбива се до тежък и гъст крем. Охлажда се напълно.

Мекото масло се разбива с миксер за около 10 минути. Към него се добавя лъжица по лъжица от крема с кондензираното мляко. Трябва да се получи гъст и тежък крем.

Кора от блата се поставя върху широка и плоска сервизна чиния, разпределя се с крем навсякъде, захлупва се с втора, крем и така до последната кора, която също се измазва с крем, също и страните на тортата.

Изрезките от тортата се поставят в блендер и се смилат до трохи. По избор може да се добави и 1 с. л. какао.

Шоколадът се настъргва на едро ренде и щедро се посипва отгоре. Може по избор да се смеси с част от трохите от тортата, а другата част от трохите се залепят по страничните стени на тортата.

Готовата торта се оставя на стайна температура за около 4 часа, след това се съхранява в хладилник. Тортата може да се приготви 2 -3 дни предварително, запазва се дъло време сочна и колкото повече стои по-хубава става.

Източник: Вкуснь1й Блог рецепть1 с фото на каждь1й день.

Арменската торта Микадо е с елементарни съставки, не е трудна за изпълнение, показвам я в традиционен вариант, и винаги е в огромно количество, това което предлагам като рецепта, отговаря на 2.400 кг. Винаги в Украйна се приготвя за Нова година и по указанието е да се приготви няколко дни по-рано, така блатовете се напояват и тортата е много сочна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: