Начин на приготвяне
Пъстри есенни зеленчуци, пълни с витамини, фибри и минерали.
Убедете се сами, като приготвите тази невероятно вкусна и колоритна зеленчукова салата!
За целта измиваме добре и почистваме всички продукти. Зелките нарязваме на четвъртинки. Редуваме резенчетата по цвят в голямо кръгло плато.
Между тях поставяме чери доматчетата. Резенчето праз и стръка селъри нарязваме на тънки по диагонал и посипваме около зелето.
Доматa нарязваме на много тънки резени, като ги застъпваме и оформяме като цвете. Поставяме го върху вътрешния край на зелето, оформяйки го в кръг. По същият начин нарязваме краставицата (необелена), чийто кръгчета поставяме върху доматa.
В средата поставяме купичка с картофено пюре и печено месо (в моя случай останало пилешко филе). Отстрани поръсваме зрънца от царевица.
Репичките, морковът, чушките и гъбите режем на тънки шайби.
Аранжирането на останалите съставки в салатата е въпрос на усет и въображение, ще бъде винаги колоритно и красиво.
За дресинга смесваме растителната мазнина с оцетa, редукцията от нар, горчицата, като прибавяме и семената (резене, целина, сусам) предварително запечени на сух тефлонов тиган. Заливате дресинга непосредствено преди поднасянето на салатата.
Поднасяме я с печено месо, картофено пюре и се наслаждаваме на спокойната септемврийска вечер.