Начин на приготвяне
Измиваме ориза и го слагаме в тенджера с вряща подсолена вода. Когато е почти сварен го вадим. В тава намазваме с олио, добавяме ориза.
Добавяме куркумата и разбъркваме добре. Гъбите измиваме и нарязваме на парченца. Прибавяме ги към ориза.
Обелете и нарежете чесъна на ситно и го добавете. Сложете сол и чубрица на вкус.
Залейте с една чаена чаша вода и добавете бялото вино, разбъркайте добре. По желание може да добавите зелени подправки.
Печем във фурна на 180 градуса докато водата се изпари. Сервирайте ориза на фурна топъл.
Ястието може да се използва и като гарнитура към основното.
Постният ориз с китайски гъби и куркума е готов.