Начин на приготвяне
Прасковите се измиват, почистват се от костилките и се обелват.
Прасковите се нарязват на малки парченца и се слагат в подходящ съд. В отделен съд се прави захарен сироп от захарта и водата. Плодовете се залива с врящата течност, като съдът се затваря с капак и се оставят да престоят едно денонощие.
На следващия ден се поставят в подходящ съд и сладкото се оставя да ври на бавен огън. След около 30-40 минути се слагат и орехите - за предпочитане е те да са стари.
Сладкото се вари до готовност, като периодично се отстранява образувалата се пяна.
Около 5 минути преди да се свали сладкото от огъня, се слага 1 ч.л. лимонена киселина.
Готовото сладко се разсипва в бурканчета и се заваряват за 5 минути.