Начин на приготвяне
Първото, което правим, е да си бланшираме прасковите за сладкото във вода.
Когато се бланшират плодове, ги охлаждаме в студена вода.
Обелваме ги и премахваме костилките, като нарязваме на парчета.
Смокините за рецептата измиваме внимателно, изсушаваме с домакинска хартия и отстрани дръжките.
Двата плода прекарваме през миксер или пасатор и към тях добавяме захарта.
Поставяме ги в дълбок съд и оставяме на котлона да заври, като разбъркваш непрекъснато.
През цялото време отстраняваме пяната, която се образува при варенето на домашното сладко.
Пробваме в чиния от сладкото за гъстотата.
Когато е готово, сипваме горещото сладко в бурканчета и ги затваряме добре.
Сладкото от праскови и смокини сервираме към бухти, пържени филийки, катми и др.