Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтета по чирпански с ароматен ориз Жасмин

Кюфтета по чирпански с ароматен ориз Жасмин

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Кюфтета по чирпански с ароматен ориз Жасмин
Снимка: marcheva14
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Най-вкусните, които може да опитате"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г телешка
  • лук - 2 глави със средна големина
  • яйца - 1 бр.
  • галета - 2 с.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол
  • ЗА ЯХНИЯТА
  • картофи - 3 бр. средна големина, на кубчета
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 2 бр. зелена
  • чушки - 2 бр. червена
  • лук - 1 голяма глава
  • доматено пюре - 2 с.л. пълни
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 с.л.
  • чубрица - щипка
  • целина - листа и стъбла от 4 стръка
  • сол
  • магданоз - за поръска
  • олио - за готвене
  • ГАРНИТУРА
  • ориз жасмин - 1 ч.ч.
  • зеленчуков бульон - около 350 мл
  • масло - 1 с.л. + струйка зехтин
  • индийско орехче - 1/4 ч . л.
  • канела - 2 щипки
  • риган - 2 щипки
  • дафинов лист - 1 бр.
  • рас ел ханут - 1/4 ч.л.
  • куркума - щипка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На котлон се поставя тенджера с достатъчно количество подсолена вода.

В купа се смесват продуктите за каймата. Главата лук се смила през чопър или през ренде, за да може кюфтенцата да имат по-добра консистенция. С лъжицата за сладолед се дозират, за да имат еднакъв вид и количество.

Овалват се в брашно и се пускат във врящата подсолена вода. Сваряват се, докато променят цвета си, около 3-4 мин. Времето се измерва след като заври водата. Изваждат се и се оставят настрана.

В тенджера с мазнина се задушава нарязан на по-едро лук, добавя се и наситненият корен от целината. Готви се за около 2-3 минути. Добавят се нарязаните моркови и чушки. Задушават се до омекване.

Прибавят се картофите на кубчета и червен пипер, разбърква се, за да полепне по зеленчуците, добавят се черен пипер, наситнени листа от целина и солта. Накрая се добавя и доматеното пюре размито в малко вода. Долива се още гореща вода - около 300 мл.

Когато сместа заври се прибавят и кюфтенцата. Похлупва се с капак и се оставя на умерен котлон да къкри или за около 20-25 минути, докато зеленчуците напълно се сготвят.

По желание се приготвя гарнитура от сварен ароматен жасминов ориз. В разтопената мазнина се прибавя оризът. Запържва се докато зърната станат стъклени, прибавя се бульонът и всички подправки.

Готви се до полуготовност, сваля се от котлона и се захлупва с капак. Оставя се за около 15 мин. Поръсва се с наситнен магданоз.

Моите кюфтета по чирпански с гарнитура ароматен ориз Жасмин са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Стана великолепна яхния!
02.10.2023 19:23
1