Начин на приготвяне
Соевата кайма се накисва с гореща вода. Когато е готова, се смесва със сварения ориз, пармезана, овесеното брашно (може да се направи домашно такова от овесени ядки, смлени в кафемелачка), наситнения чесън, подправките и 1 яйце.
Всичко се смесва добре и се оформят кюфтенца - стават около 10 броя.
Кюфтенцата се изпичат на 180 °C за 10-15 минути.
Лукът и чушката се режат на дребно, картофите - на кубчета, а чесънът се наситнява.
Лукът и чушката се запържват в сгорещено олио, а след това се добавят и картофите, и чесънът.
Доматеното пюре се размива с 1 ч.ч. вода и се излива към зеленчуците.
Овкусява се с подправките. След завиране се оставя на слаб огън до готовност на зеленчуците.
Брашното се размива с малко вода и кашичката се налива на тънка струя при постоянно разбъркване, докато се сгъсти сосът за кюфтетата по чирпански.
Овкусява се с малко наситнен магданоз, прибавят се соевите кюфтета и се оставя за още 2-3 минути, докато поемат всички вкусове.
Соеви кюфтета по чирпански хапнете с любимия си хляб :)