Начин на приготвяне
Започваме с приготвяне на месната плънка, като накълцваме лука на ситно, а чушките на едри парченца. Домата белим и настъргваме на фино ренде.
Сгряваме олиото на среден огън и запържваме първо лука до омекване, после слагаме чушките, а след 4-5 минути - настъргания домат и доматения концентрат. Готвим още минута-две и добавяме водичката и каймата с малко сол и черен и червен лют пипер. Бъркаме, докато течността се изпари, и каймата стане на трохи.
Овкусяваме с подправките и отстраняваме от огъня.
Приготвяме гуакамолето, като изтребваме с лъжица вътрешността на двата добре узрели и меки плода, намачкваме с вилица и слагаме лимоновия сок, който ще предотврати окисляването и потъмняването на полученото пюре.
Режем лука, кориандъра и доматчето на много ситно, подправяме със солта и прибавяме към пюрето от авокадо. Разбъркваме добре (който желае, може да си го пасира нацяло).
Пшеничените мексикански тортили запичаме леко от двете страни, за да са топли при сервиране, като и за да придобият приятен загар.
Поднасяме тортилите, а в отделни чинийки слагаме плънката с кайма, гуакамолето, накъсани листенца айсберг, чушките халапеньо и доматената салца по желание.
Пълним с толкова от плънките, колкото обичаме и сгъваме и навиваме буритото.
Добър апетит!