Gotvach.bg»Рецепти»Сандвичи»Бурито»Мексиканско бурито Вива Мексико

Мексиканско бурито Вива Мексико

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мексиканско бурито Вива Мексико
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Вие само го опитайте и тогава ще ви се прииска да извикате силно Вива Мексико"

Необходими Продукти

  • За плънка
  • кайма - 500 г телешка
  • лук - 1 глава, малка
  • зелена чушка - 200 г (Камба)
  • жълта чушка - 200 г (Камба)
  • доматен концентрат - 2 ч.л.
  • домат - 1 бр. среден
  • черен пипер - на вкус
  • джинджифил - на вкус (на прах)
  • кимион - на вкус (фино смлян)
  • червен пипер - 1 ч.л. лют
  • чесън - 1 щипка на прах
  • вода - 100 мл
  • сол - на вкус
  • олио - около 100 мл (или зехтин)
  • За гуакамоле
  • авокадо - 2 бр., добре узряло
  • домат - 1 бр., среден
  • лук - около 40 г
  • кориандър - 4 - 5 листенца
  • лимонов сок - от 1/2 плод (може и лайм)
  • сол - на вкус
  • Още
  • тортия питки - 6 бр. пшеничени
  • айсберг - около 100 г
  • халапеньос - 3 - 4 чушки или на вкус
  • доматена салца - мексиканска по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с приготвяне на месната плънка, като накълцваме лука на ситно, а чушките на едри парченца. Домата белим и настъргваме на фино ренде.

Сгряваме олиото на среден огън и запържваме първо лука до омекване, после слагаме чушките, а след 4-5 минути - настъргания домат и доматения концентрат. Готвим още минута-две и добавяме водичката и каймата с малко сол и черен и червен лют пипер. Бъркаме, докато течността се изпари, и каймата стане на трохи.

Овкусяваме с подправките и отстраняваме от огъня.

Приготвяме гуакамолето, като изтребваме с лъжица вътрешността на двата добре узрели и меки плода, намачкваме с вилица и слагаме лимоновия сок, който ще предотврати окисляването и потъмняването на полученото пюре.

Режем лука, кориандъра и доматчето на много ситно, подправяме със солта и прибавяме към пюрето от авокадо. Разбъркваме добре (който желае, може да си го пасира нацяло).

Пшеничените мексикански тортили запичаме леко от двете страни, за да са топли при сервиране, като и за да придобият приятен загар.

Поднасяме тортилите, а в отделни чинийки слагаме плънката с кайма, гуакамолето, накъсани листенца айсберг, чушките халапеньо и доматената салца по желание.

Пълним с толкова от плънките, колкото обичаме и сгъваме и навиваме буритото.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: