Начин на приготвяне
Измива се лещата и в тенджера с подсолена вода, 2 с. л. олио, нарязани кубчета моркови се вари до омекване.
Загрява се останалото олио в тиган и се запържва ситно нарязан лук, скилидки чесън, ленти от чушка, докато омекнат. Добавя се кубчета домат, разбърква се и запържваме с червения пипер.
Снема се от огъня и с черпак се сипва от варената леща в тигана, разбърква се и връщаме в тенджерата.
Овкусява се с малко сол, черен пипер, чубрица и нарязан ситно магданоз. Прехвърля се в тавичка, отгоре поставяме 3-4 печени на скара карначета.
Запича се в гореща фурна на 190 градуса за 20 минути, докато водата се изпари и гозбата се сгъсти. Сервираме топла, но е вкусна и студена!