Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Панакота»Панакота с лавандула и сладко от зелени смокини

Панакота с лавандула и сладко от зелени смокини

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Панакота с лавандула и сладко от зелени смокини4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
15 мин.
Порции
4
"Ефирен десерт с уникален лавандулов вариант"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300
  • течна сметана - 250 мл 30 %
  • желатин - 5 г
  • вода - 40 мл
  • сладко от смокини - 3 ч.л. сироп
  • лавандула - 1 с.л. цвят
  • сладкарска боя - цвят лилав
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ароматен и лек десерт, чието приготвяне отнема удивително кратко време.

Лавандуловите цветчета смесвам със сметаната за 1-2 часа, за да поеме от дъхавия аромат.

В малка тенджерка изсипете сметаната, прясното мляко и лавандуловия цвят, като загреете на котлона, без да завират.

Добавете сиропа от сладкото и разбъркайте, докато се разтвори. Прецеждаме сместа, за да отстраним цветовете, поставяме капак на съда и оставяме настрана.

Накисваме желатина в малко студена вода и след като набъбне, го разтворете на водна баня.

Прибавяме желатина към горещата смес за панакота и разбъркваме, докато се разтвори напълно.

Разпределяме сместа във формички. Прашинки от боята разтваряме в малко сметана и ги капваме на няколко места в десерта.

Панакотата поставяме в хладилник, за да стегне. За да се извади от формичките, топваме в гореща вода за 10 секунди и обръщам върху чинийката.

Поднасяме десерта посипан деликатно с цветчета от лавандула, със сироп от сладкото и малко от плодовете на зелената смокиня.

Уточнение: Този десерт приготвям за пръв път и съм очарована от вкуса му! И както винаги все нещо променям, а именно сладкото от смокини. Сметаната за мен е много тежка и затова предпочетох да я смеся с прясно мляко. Малко прекалих с охлаждането на десерта.

Съвет: Обожавам тези цветове! Когато лавандулата цъфне, непременно си откъснете от нея! Освен за десерти, можете да ароматизирате и захар, а лавандуловите курабийки са ми любими.

Вкъщи ще ухае на свежо лято, а след като приготвих и този десерт, вече знам, че в кухнята ми мирише и на нещо ефирно, нежно и вкусно. Изсушете стръкчетата и през зимата ще имате запас от лятна свежест.

Панакотата с лавандула и сладко от зелени смокини е чуден десерт за гости.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Невена Блажева Иванова
Невена Блажева Иванова
Разкош и вкусотия...!Прекрасно е и ухае...чак при мен ...Адмирации!!!
30.11.2017 22:22
1
Покажи всички подкоментари
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Не го приемам за комплимент. Радвам се, че точно спец по сладкишите се е впечатлил от моето сладкарско прохождане. Благодаря ти Марчела!
30.11.2017 21:25
marcheva14
marcheva14
Страхотно изглежда, прекрасна идея, имам цял буркан с лавандула специално за кулинарни творения. Браво, Съни! Да не си разменяме взаимни комплименти, но си приготвила разкошен десерт.
30.11.2017 21:11