Начин на приготвяне
Ароматен и лек десерт, чието приготвяне отнема удивително кратко време.
Лавандуловите цветчета смесвам със сметаната за 1-2 часа, за да поеме от дъхавия аромат.
В малка тенджерка изсипете сметаната, прясното мляко и лавандуловия цвят, като загреете на котлона, без да завират.
Добавете сиропа от сладкото и разбъркайте, докато се разтвори. Прецеждаме сместа, за да отстраним цветовете, поставяме капак на съда и оставяме настрана.
Накисваме желатина в малко студена вода и след като набъбне, го разтворете на водна баня.
Прибавяме желатина към горещата смес за панакота и разбъркваме, докато се разтвори напълно.
Разпределяме сместа във формички. Прашинки от боята разтваряме в малко сметана и ги капваме на няколко места в десерта.
Панакотата поставяме в хладилник, за да стегне. За да се извади от формичките, топваме в гореща вода за 10 секунди и обръщам върху чинийката.
Поднасяме десерта посипан деликатно с цветчета от лавандула, със сироп от сладкото и малко от плодовете на зелената смокиня.
Уточнение: Този десерт приготвям за пръв път и съм очарована от вкуса му! И както винаги все нещо променям, а именно сладкото от смокини. Сметаната за мен е много тежка и затова предпочетох да я смеся с прясно мляко. Малко прекалих с охлаждането на десерта.
Съвет: Обожавам тези цветове! Когато лавандулата цъфне, непременно си откъснете от нея! Освен за десерти, можете да ароматизирате и захар, а лавандуловите курабийки са ми любими.
Вкъщи ще ухае на свежо лято, а след като приготвих и този десерт, вече знам, че в кухнята ми мирише и на нещо ефирно, нежно и вкусно. Изсушете стръкчетата и през зимата ще имате запас от лятна свежест.
Панакотата с лавандула и сладко от зелени смокини е чуден десерт за гости.
Коментари