Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Болярска баница

Болярска баница

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5018k
Болярска баница1 / 4
18/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Неслучайно тази баница е наречена болярска - уж обикновена плънка, а респектиращ вкус!"

Необходими Продукти

  • за корите
  • яйца - 5 броя
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - колкото поеме за меко тесто, което може да се точи
  • за плънката
  • сирене
  • масло
  • олио
  • сирене - на око
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете гладко тесто от посочените продукти. Разделете го на 14 равни топчета. Оставете ги да починат за 30-40 минути.

Разточете всяко топче на тънка кора с големината на тавата. Сложете първата кора в намазнена тава и я намажете с малко олио.

Отгоре сложете по същия начин още 2 кори. След следващата намазнена кора поръсете с натрошено сирене. Продължете така докрай.

Наредената баница нарежете на кръст и полейте с малко разтопено масло. Сложете я да се пече в загряна умерена фурна на 200 градуса до зачервяване.

След изпичане я извадете и я полейте с 900 мл вода. Оставете малко, докато поеме водата и върнете болярската баница пак във фурната, на 250 градуса.

Печете, докато баницата поеме цялото количество вода и остане на мазнина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
52
42
31
23
10
Дай твоята оценка: