Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Болярска питка

Болярска питка

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878213021
Болярска питка
Снимка: Анонимен
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Много подробна рецепта, с чиято помощ ще приготвите питка за чудо и приказ, дори и свекървата няма за открие кусури"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 100 г
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • масло - 125 г
  • брашно - 600 г
  • мая - 1 пакетче суха (10 г)
  • прясно мляко - 100 мл горещо
  • сол - 1 ч.л.
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тава пресяваме 2/3 от брашното. Оставете настрана част от брашното, не се знае точно колко ще поеме питката и е по-добре да се добавя допълнително. Не прекалявайте обаче с брашното, тъй като, когато е в повече, тестото става твърдо и това пречи на втасването.

Размесвам брашното със сухата мая, солта и захарта. В по-малка купа, разбъркваме 2 яйца и белтъка от третото яйце. Жълтъка оставяме за намазване на питката. Прибавяме киселото мляко и 5 с.л. олио.

Оформяме си кладенче в средата на брашното, изсипвам по малко от яйчено-млечната смес. Разбъркваме внимателно и бавно, първоначално с дървена лъжица, като малко по малко си взимаме от брашното. Бъркането става винаги в една посока. Постепенно добавям и топлото прясно мляко. Бъркането продължава до момента, в който тестото започне да се оформя като топка и трудно може да се бърка с лъжицата.

Тогава пристъпваме към месенето с ръце. От време на време ръцете се набрашняват, за да не залепва тесто по тях. Месенето става с дясната ръка, като с пръстите на ръката подхващам тестото от края и го обръщам към средата и тогава вече притискам с меката част на дланта. С лявата ръка правя едно леко преместване на тестото в посока на часовниковата стрелка. Това упражнение продължава докато брашното в купата свърши.

Месенето трябва да е нежно, а не с много силно натискане. Така тестото остава меко, а в същото време си поема достатъчно от брашното. Ще разберете, че тестото Ви е готово, когато вече не залепва по ръцете Ви.

Покриваме готовото тесто с кърпа и оставяме на топло място да втасва между 30 и 40 минути, или докато увеличи двойно обема си.

През това време си подготвяме тавичката, в която ще печем питката - нека да е по-дълбока, за да осигурите място питката да бухне. Намазвате обилно с олио и поръсвате с брашно.

Разтопявам кравето масло в микровълновата, заедно с 1-2 с. л. олио. Когато тестото достатъчно е удвоило обема си, го разделям на четири части.

Подготвяме си повърхността, върху която ще работим, като я наръсваме с брашно. Набрашняваме си и ръцете. От всяка част разточваме кора, като при разточването внимаваме да не притискаме много, тъй като, ако прекалено много се натиска е възможно да не втаса отново.

Намазвам първата кора с половината от разтопеното масло. Върху нея слагам втората кора. Нея също я намазвам с останалото масло. Внимателно навивам на руло, което не трябва да е много стегнато. Режем рулото на 8 равни части. Същото повтаряме и с другата кора.

* Mожете да разделите тестото на две, да разточите само две кори, от които да имате 8 големи парчета питка.

Питките подреждаме в достатъчно голяма тава с отстояние една от друга. Отново покривам с кърпа и оставям на топло да втасва между 30 и 40 минути. Питката е втасала, когато удвои обема си и е напълнила тавата.

Когато преценя, че може да пристъпим към печене, намазвам с жълтъка от третото яйце. Поръсвам обилно със сусам. Питката пека на 180 градуса около 1 часа. Когато е добре опечена, я намазвам с малко водичка отгоре за блясък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: