Коледни гевречета с малини

20/12/2017
"Не знаем по това време на годината откъде ще намерите малини, но ако намерите, знаем страхотна рецепта за коледни гевречета с малини "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции7
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо611
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • брашно - 450 г плюс за доизмесване
  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 6 с.л. с връх + за поръсване
  • ванилова захар - 1 пакетче (8 - 10 г)
  • мая - 16 г. прясна
  • ром - 2 с.л.
  • портокали - 1 бр. кората
  • малинов сироп - 2 с.л. концентриран
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 15 г
  • малиново сладко - около 200 г за плънка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята в леко затопленото мляко със 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 7-8 минути.

2. Пресейте брашното в купа и формирайте кладенче, в което сипете водата, захарта, олиото, рома, малиновия сироп, кората от портокал, настъргана на фино ренде, и едното яйце плюс белтъка на второто. Жълтъка заделете за намазване.

3. Щом маята втаса сложете и нея и замесете меко и еластично тесто. Ще ви лепне, но не трябва да добавете прекалено брашно, за да не стане твърдо тестото. Работете го 8-10 минути, като намазнявате ръцете си от време на време.

4. Върнете в купата и оставете да втаса за 1 час и 20 минути на топло. Може да оставите в загрята на 30 -35 градуса фурна, за да ускорите този процес.

5. Втасалото тесто разделете на две равни части и всяка разточете на приблизително правоъгълна кора. Едната кора намажете със разтопено масло, поръсете със захар и намажете със сладкото. Захлупете с другата и напречно нарежете на ивици от по 4-5 см.

6. Всяка ивица усуквайте и после съединявайте краищата, за да се получи дебело геврече. Подредете в тавичка покрита с хартия за печене и оставете гевречетата да бухнат и удвоят обема си за още 30-40 минути.

7. Намажете с разбитият с малко мляко жълтък и изпечете за 25-30 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.

Да ви е сладко и празнично!

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
20.12.2017 12:38
Чудна рецепта, прекрасна визия, а вкусът, който предусещам ме кара да протегна ръка и да опитам от пухкавелките с малинен аромат! Мастър Шеф все още набира кандидати, там ти е мястото, талантливо момиче!
1
0
Йорданка Ковачева
Е, как да не ти се стопли душата от такива думи! Благодаря ти, Съни! Прегръдки!
1
0