Начин на приготвяне
Първо, в тенджерка завира водата и захарта, докато се разтопи, и оставяме да се охлади.
В топлото прясно мляко с лъжица захар се натрошава маята, прибавя се 3 с.л. брашно и разбъркваме на рядка каша. Оставя се да шупне и с останалите продукти се замесва средно меко тесто, като по време на месенето се добавят още 2-3 с.л. олио.
Месим, докато поеме мазнината. Оставя се тестото да втаса, намазано с олио и покрито с фолио за 40-50 мин.
Разделя се на топчета с големина на мандарина, а всяка се реже на две части.
С ръце се оформят тънки фитили. дълги 40 см, двата фитила се усукват и краищата се свързват, да се оформи геврек.
Всеки се топи в захарния сироп, отцежда се и нареждаме в голяма тава върху хартия за печене.
Гевречетата се оставят за кратко, около 10 минути, намазваме с разбит жълтък с 1 с.л. олио и 1 с.л. вода и поръсваме или само сусам, или сусам и маково семе.
Печем в загрята фурна 180°C около 20 минути до апетитен загар. Изваждат се и прехвърляме в поднос.
Това беше тренировка за предстоящите празници. Коледни гевречета са много вкусни, изчезнаха на мига.
Пригответе ги, страхотни са!