Начин на приготвяне
Коледните испански гевречета се приготвят по сходен начин, какъвто испанците използват за всички свои коледни масленки.
Както и при типичните Полворонес брашното се запича предварително. Това може да се окаже трудна задача, защото има риск да прегори във фурната и да развали вкуса на сладките. Затова предлагам вариант брашното да се запече на тиган, където много по- добре може да се наблюдава и контролира.
За целта вземете широк тиган, в който брашното да се разпредели на тънък пласт, около 1 пръст. Включете първоначално на слаб огън, от 9 степени на 3-та.
След няколко минути разбъркване увеличавайте постепенно, докато стигнете до 6-та степен и брашното загуби мириса си на сурово. Бъркайте докато придобие леко кремав цвят, не по-тъмен.
Оставете да се охлади, като в началото пак разбърквате, защото тиганът ще е още горещ и долния пласт може да загори.
Препеченото брашно дава специфичния аромат на испанските коледни сладки.
Следваща стъпка е да смелите лешниците, може да ползвате и готово лешниково брашно.
В купа смесете смлените ядки, препеченото брашно, канелата, 60 грама от пудрата захар, виното и мастта на стайна температура.
Замесете меко тесто. Поради това, че е мазничко почти не лепне и лесно се работи с него.
Разточете го върху плот или пласт хартия за печене на кора с дебелина не повече от 1 см. и изрязвайте с кръгла формичка сладките. В средата на всяка правете дупка с друга по- малка форма или рингче, за да получите гевречета. Изрезките събирайте и отново разточвайте и изрязвайте.
Подреждайте своите гевречета в тава, покрита с пергаментова хартия, и печете 15-20 минути на 160-170 градуса в предварително загрята фурна.
Не чакайте да станат златисти, защото ще се втвърдят прекалено. Пак ще са вкусни, но не така топящи се, а по- хрупкави.
След като изстинат оваляйте готовите коледни сладки обилно в останалата пудра захар.
Да ви е сладко!