Начин на приготвяне
Първо приготвяме пестото, като смесваме всички съставки в блендер. При необходимост може да се добави още малко зехтин.
След това сваряваме спагетите и ги изцеждаме (аз ги охлаждам под чешмата със студена вода).
Запържваме наситнените гъби за кратко в зехтина (можете да ползвате и зехтина от маринованите домати), след това добавяме рибата тон, нарязаните маслини и домати, наситнените краставички и чесън.
Оставяме на котлона за 5-10 минути, като разбъркваме от време на време. После добавяме и пестото - разбъркваме и задържаме на огъня за още 2-3 минути. Накрая изсипваме и спагетите, разбъркваме внимателно и махаме от котлона.
При поднасяне може да се поръсят с малко черен пипер.
Маслиновите спагети са готови.