Начин на приготвяне
Измиваме добре картофите и ги поставяме в тенджера с кипяща подсолена вода. След сваряването им ги поставяме в гевгир, за да се отцедят и охладят.
Обелваме ги и ги минаваме през преса за картофи. Към тях добавяме сол, ако е необходимо. В отделна купа настъргваме сиренето и го смесваме с чубрицата, черния пипер, галетата и гриса. Разбиваме и яйцето.
Прибавяме сместа към картофите, разбъркваме добре и с навлажнени ръце оформяме топчета. Подреждаме ги в чиния, постлана със фолио за свежо съхранение. Покриваме ги с него и ги поставяме в хладилник за 1 час.
Приготвяме две чинии - с галета и с разбитите на сняг белтъци. Охладените картофени кюфтета оформяме с ръце. Овалваме първо в галетата, после ги топваме в белтъците. Пържим в сгорещената мазнина до приятен златист загар.
Поднасяме топли с гарнитура от лютеница и сирене, оформени в кръг от ивица маринована пиперка. Морковите от туршията нарязваме на тънки ивици, с помощта на белачка за зеленчуци.
В тях поставяме кисела краставичка. Аранжираме с перца от зелен лук, които предварително поставям в солена вода, за да са омекнат.
Картофените кюфтета без брашно са готови.
Коментари